Viden skaber os: Barndom

12.02.18
Barnet gennemgår en helt fantastisk udvikling særligt i løbet af de første leveår. Få inspiration til bøger og artikler om kroppen, højtlæsning og ro, samt dit barns sprog og selvværd.

Et barn bliver født med alle sanser, og bruger dem allerede fra begyndelsen. Samtidig har barnet medfødte reflekser, som for eksempel, når det søger efter mad og vil sutte på alting. Barnet har en meget fin hørelse og allerede imens barnet ligger i livmoderen, kan det høre hvad der foregår ”udenfor”. Man mener oven i købet, at barnet kan genkende stemmer, som det ofte har hørt, inden det blev født.

Højtlæsning udvikler barnets sprog
Undersøgelser viser, at højtlæsning styrker udviklingen af både talesproget og læse- og skrivefærdigheder hos barnet. Der er en øget sandsynlighed for, at barnet bliver glad for at læse senere i livet, og det kan give barnet et forspring, når man begynder i skole. Samtidig kan barnet få en øget sprogudvikling, når den der læser højt forklarer, hvad historien handler om og beskriver billeder.

Søvn
Søvn har stor betydning for vores fysiske og psykiske sundhed og udvikling – og det gælder både som barn og som voksen. Et menneske sover sammenlagt ca. en tredjedel af livet, og søvn er helt afgørende for at kunne fungere optimalt i de vågne timer. Søvn er vigtig for kroppen, fordi kroppen genopbygger sig selv imens vi sover. Flere funktioner bliver genoprettet ved hjælp af søvnen, fx immunsystemet, hukommelsen, regulering af appetitten, og ikke mindst humøret påvirkes af søvnen.

Søvnbehovet varierer op igennem livet og er individuelt fra person til person. I de første uger sover et spædbarn ofte imellem 16-20 timer i døgnet, men der går som regel mange måneder, før barnet sover mere end 5 timer i træk.Et barn bruger i de første leveår ca. 70% af døgnets timer på at sove, teenagere bruger ca. 35% af døgnet og voksne ca. 25-35% af døgnets timer på at sove.

Artiklen tager udgangspunkt i en artikel skrevet af Herning Bibliotekerne.

Tags
Materialer