Viden skaber os: Ungdom

19.02.18
Puberteten er den periode, hvor en person bliver kønsmoden. Den starter som regel omkring 10-11 års alderen hos piger, og omkring 12-13 års alderen hos drenge og varer indtil 18-20 års-alderen. Få inspiration til bøger, som kan hjælpe dig med at til at forstå din teenager, eller din teenager med at forstå sig selv.

Når puberteten nås er hjernen endnu ikke færdigudviklet, og det kan give forskellige udfordringer. Undersøgelser viser, at teenagere er dårligere til at sætte sig i andres sted i forhold til voksne mennesker. I teenagealderen begynder hjernen at fjerne de forbindelser i pandelapperne, som de ikke længere skal bruge til noget. I pandelapperne ligger vores bevidsthed, det er her vi planlægger vores tid og styrer vores sociale opførsel. Alle disse faktorer bliver derfor påvirket i løbet af teenageårene indtil hjernen er fuldt udviklet.

Der er stor forskel på, hvordan den enkelte udvikler sig og hvornår, og her spiller både arv og sundhedstilstand en væsentlig rolle. Mange af de fysiologiske forandringer, der sker i ungdommen skyldes hormonelle ændringer. I hele perioden sker der fysiske, mentale og følelsesmæssige ændringer, som kan gøre puberteten til en vanskelig tid.

Krop, kost og livsstil
Som ung kan det være svært at huske på at gå op i en sund livsstil, når der i stedet er andre ting, der synes vigtigere. Der ses en stigende tendens blandt børn og unge i forhold til overvægt og fedme, og mange unge udvikler usunde spisevaner. Men det er vigtigt med sund kost og motion, så man har en god energi til både at klare skolen og fritidsaktiviteterne. Derudover er sunde kostvaner vigtige, så kroppen får gode byggesten til at færdigudvikle kroppen med. Samtidig danner sunde vaner allerede i ungdomsalderen et godt fundament for et langt og forbedret voksenliv.

Sex og seksualitet
Unge mennesker bliver eksponeret for sex og porno i langt højere grad end tidligere via medierne, og nogle psykologer og rådgivere advarer om, at det skader unges selvværd. Samtidig er brugen af sociale medier med til at påvirke unges selvværd, da der i stigende grad bliver delt intime billeder og videoer, som ødelægger de unges selvtillid og troen på andre mennesker. Selv om der i offentligheden måske er et indtryk af, at unge mennesker i dag er vilde og seksuelt uansvarlige viser undersøgelser dog, at gennemsnitsalderen for de unges seksuelle debut har ligget relativt stabilt de sidste knap 60 år. Gennemsnitsalderen for unges seksuelle debut ligger omkring 16 år både for mænd og kvinder.

Artiklen tager udgangspunkt i en artikel skrevet af Herning Bibliotekerne.

Tags
Materialer