Viden skaber os: Voksenlivet

26.02.18
Reproduktion og forplantning er urgamle instinkter, som stadig ligger dybt i mennesket. Få inspiration til bøger om forelskelse, parforhold, graviditet og stress.

Hvordan ser forelskelse ud i kroppen?
Forelskelse er resultatet af en kemisk proces, der sker i hjernen. Forskning viser, at der opstår stor aktivitet i bestemte områder af hjernen, når man bliver forelsket. Man oplever intense følelser, som fødes af et kompliceret samspil af hormoner, neurotransmittere og hjerneområder. Disse følelser kan gøre os ovenud lykkelige, hvis kærligheden gengældes eller de kan gøre os deprimerede og ligefrem selvmordstruede, hvis vi bliver afvist. Følelserne bliver altså ekstremt styrende for vores adfærd, og derfor er forelskelse og kærlighed et emne, der har stor interesse inden for forskningsverdenen. Undersøgelser viser, at forelskelse opstår i de områder af hjernen, der styrer vores mest basale behov, som fx sult og søvn. Forelskelse er en del af evolutionen, som skal sørge for at mennesket som art overlever, og vi har derfor brug for at reproducere os selv. Hjernen er blevet udstyret med et belønningscenter, der udsender signalstoffet dopamin, og dermed udløser en intens lykkerus, hver gang vi får øje på vores udkårne.

Hvad sker der i kroppen under graviditet?
Kvindens krop undergår en voldtsom forvandling, når hun er gravid. Det er let at se forandringen uden på kroppen, men i takt med at fosteret vokser og optager mere plads, bliver organerne ligeledes påvirket. Chicago’s Museum of Science + Industry har lavet en video, som viser hvordan kvindens krop indvendigt bliver sat under pres:

Make Room for Baby from YOU! The Experience


Stress
Parforhold, familieliv og arbejdsliv er tilsammen væsentlige kilder til stress. Stress er en naturlig reaktion i hjernen, der sættes i gang, når kroppen belastes mere end normalt. Fysiologisk set er stress en instinktiv kamp-flugt reaktion, som skærper vores sanser og gør os i stand til at kunne klare os over for en mulig fjende. Denne reaktion kræver energi, og det betyder, at sukker og fedt frigives til musklerne, og blodtrykket samt pulsen stiger. Blodet går fra tarmene og ud i musklerne, og samtidig øges blodets evne til at størkne. Den kortvarige stressreaktion er hensigtsmæssig, fordi den øger vores chancer for at overleve. Stress bliver derimod usundt, når kroppen bliver belastet hen over en længere periode. På grund af den støt stigende kurve af ansatte med stress, er emnet ofte på dagsordenen både hos arbejdspladser, fagforeninger og blandt politikere på Christiansborg.

Artiklen tager udgangspunkt i en artikel skrevet af Herning Bibliotekerne.

Tags
Materialer