Klumme: Hvem udfordrer dig?

Den anden dag gik jeg og frøs (og brokkede mig til manden) i vores gamle hus, og da jeg næste gang åbnede Facebook, kom der hele tre sponsorerede opslag for hulmursisolering. ”Smart”, tænkte jeg, men så blev jeg alligevel lidt klam over, at en kæmpestor techgigant som Facebook svævede rundt hjemme i min stue. Og ikke mindst, at den med algoritmer og cookies forsøgte at forudsige mit næste behov, før jeg selv gjorde.

Djævelen i maskinen lytter (måske) med

Facebook, Google og Apple har mange gange afvist anklagerne om at aflytte deres brugere via mikrofonen i vores telefoner. Sandheden er nok også, at vi i stedet med al vores adfærd – fra shopping til kulturforbrug gennem skærme – efterlader små dataaftryk, som firmaer kan bruge til at målrette markedsføring og søgeresultater. I min familie lavede vi alligevel vores eget eksperiment. Helt konkret gav vi os til at snakke om, hvorvidt Prinsen af Wales i virkeligheden havde spillet amatørteater, sådan som vi lige havde set i et afsnit af Netflixserien ”The Crown”? Google kunne ganske rigtigt gætte min interesse, for jeg nåede ikke længere end at søge på ”prins”, før den foreslog ”Prinsen af Wales” og links om blandt andet kronprinsens forkærlighed for de skrå brædder.

Sandheden er udfordret

Er det så et problem, tænker du måske? Spillede den gode Prins Charles måske ikke amatørteater? Det er egentlig ligegyldigt. Pointen er, at hvis jeg skulle være helt sikker på det, skulle jeg bruge lidt tid på at undersøge det rigtigt. Det Google og Facebook præsenterer mig for er den nemme sandhed. Noget magen til det jeg allerede tænker. Det er en slags værdi- og vidensmæssigt ekkokammer, hvor vi kun møder det, vi allerede synes godt om. Akkurat som at vaccineskeptikere igen og igen bliver præsenteret for såkaldte nyheder og artikler, der bekræfter dem i deres skepsis, og hvor det kan være svært at skelne mellem eksperter og forskeres udsagn og almindelige menneskers personlige meninger. Når vi på den måde bruger sociale platforme til faktatjek og meningsdannelse, bliver både demokrati og viden udfordret.

Biblioteket som omvendt ekkokammer

Biblioteket er det diametralt modsatte af et ekkokammer. Her er hylderne brede og lange, og her er der arrangementer og oplysning om Fake News, adgang til videnskabelige databaser, informationssøgningskurser og hjælpsomme bibliotekarer. Det starter faktisk allerede, blot du åbner en bog. Med bogen udfordrer man for en tid sit eget verdensbillede og kigger lidt længere ud i verden end sin egen næsetip. For mig at se er det en af de vigtigste ting ved litteraturen.

Jul med klimaskepsis og me too

Traditionelt er jul den højtid, hvor ”Mads og Monopolet” får flest lytterspørgsmål. Måske fordi jul er den tid på året, hvor vi bliver allermest udsat for andre og forskellige menneskers meninger. Hen over flæsk og snaps bliver man pludselig konfronteret med Tante Gerdas klimaskepsis eller onklens måske knap så opdaterede me too kommentarer. Men når du sidder der og smiler anstrengt og savner vennekredsens trygge meningsfællesskab, så prøv at åbne op og tag snakken. Det er uden tvivl sundt. Måske nogen fik udvidet ekkokammeret lidt.

Glædelig jul med samtale, nærvær og firkantede boggaver fra boghandlen.

Nyheden er tidligere blevet bragt som en klumme i Midtjyllands Avis den 13. december 2019

Tags