B-siden: Fem ting jeg ikke havde troet jeg skulle forholde mig til, før jeg planlagde en litteraturfestival

05.07.23
Så skal vi til det igen! Lørdag den 10. juni inviterer Silkeborg Bibliotekerne til Højland Litteraturfestival. Vi glæder os til en skøn dag med fest, fællesskab og fede forfattere. Én festdag kræver som bekendt noget nær 364 dages planlægning, og vi har da også været i gang siden sidste sommer.

Undervejs i sådan en proces dukker der ting op, som man aldrig havde troet, man skulle forholde sig til. Og som man lykkeligt har glemt, når musikken spiller og forfatterne fortæller. Her er et kig bag kulissen på planlægningen af årets festival.

Hvornår er forfatterne på Kreta, på Copenhell, i skriveisolation eller i New York? Mange ting kan spænde ben, når man arbejder på at sammensætte sit drømmeprogram for en festival. Én ting er, hvilke forfattere man drømmer om at få til Silkeborg. Noget helt andet er forfatternes kalendere. I år er vi så heldige, at Copenhell først ligger i uge 24, så gysets mester Michael Kamp kan komme og skræmme skolebørnene, og at Kristian Leth er hjemme fra New York og klar på et interview. Udover de to herrer glæder vi os til at få selskab af blandt andre Glenn Bech, Lykke Friis, Alberte Winding, Anne Lise Marstrand-Jørgensen og Martin Sommer.

Hvor mange penge vil forældre egentlig lade deres børn bruge på popcorn, slush-ice, slik og sandwiches? De gode folk fra Dit Spisekammer og Kaffekanden sørger for kaffe, is, sandwiches og andre lækkerier til festivalen, både fredag, hvor vi får besøg af over 300 skoleelever og lørdag, hvor alle litteraturglade er velkomne. Men hvordan lige med priserne? For eleverne skal jo gerne kunne købe både en sandwich og snacks. Jeg spurgte kollegaerne med 10-12-årige derhjemme – ”50 kr., tror jeg. Og ellers sender de jo bare en request på mobilepay. Det er primært sådan jeg kommunikerer med mine børn for tiden!”

Hvor stort kan et excel-ark blive, inden alle mister overblikket? To dage, otte scener, femten forfattere, 27 programpunkter, 30 kollegaer og forhåbentlig hundredvis af gæster. Det kræver et monster af et excel-ark. Det har selv en tal-forskrækket cand.mag. som mig, der aldrig nåede længere end til C-niveau i matematik på gymnasiet og ofte benytter www.procentregning.dk måtte indse. Overblikket skal stå sin prøve til mareridtsmødet over dem alle – Overleveringen af alle detaljer til verdens ultimativt sejeste pedel-team.

Hvilke børnebogsforfattere vil de 5-årige allerhelst have autograf fra? Et af de helt store hovedbrud i børnebiblioteket under planlægningen af Højland er, hvilke forfattere vi tror børnefamilierne gerne vil opleve. I år har vi satset, og valgt en fantastisk forfatter, som vi faktisk aldrig har haft besøg af før – Nemlig Mette Finderup, som kigger forbi til en snak om sin stor-hittende billedbogsserie om Lasse-Leif.

Hvor mange kubikmeter helium skal der til for at fylde en ballon med en diameter på 3 meter? Ja, det lyder som en matematikopgave. Og jeg skulle have lyttet bedre efter i matematik. Fysik? Kemi? Selv det er jeg i tvivl om. Men altså, hvis sidste års festival-gimmick – en kæmpestor gul ballon svævende over biblioteket – skal op og flyve igen, så kræver det 10 kubikmeter helium!

Skal du med til Højland Litteraturfestival? Hop ind på www.silkeborgbib.dk/højland, se det fulde festivalprogram og book dine billetter.

Klummen blev bragt i Midtjyllands Avis lørdag d. 29. april 2023

Tags