Udsnit af kort over Europa

Landeoplysninger

03.07.23
Læs mere om hvordan du finder oplysninger om kulturelle, sociale, politiske og økonomiske forhold i lande.

Der er skrevet meget om verdens lande og det er ikke svært at finde oplysninger, men det kan være svært at udvælge målrettede oplysninger, der ikke er for omfangsrige.

Bøger

Hvis du er til dybdegående beskrivelser af forholdene i et land, kan det være en god idé at søge efter en bog. Mange samfundsøkonomiske bøger om enkelte lande har kapitler om landenes forhold til det internationale samfund.

Tænk over hvilke ord, der kan være relevante at søge på. Bøgerne kan have emner som økonomi, politik, kultur o.l. og ofte skal du lave flere søgninger for at dække et emne. Læs mere om den gode søgning.

Søg gerne i Bibliotek.dk for at have det størst mulige udvalg.

Artikler om et land

Hvis du søger information om et meget aktuelt emne (fx ved handelskrige, samfundsforhold eller naturkatastrofer), kan det være nødvendigt at søge efter artikler i aviser og magasiner.

Det kan være du skal være kreativ med dine søgeord og fx søge på personnavne foruden lande, da nogle artikler kan finde på at beskrive en aktuel handelskrig som ”en kamp mellem Donald Trump og Xi Jinping” eller ”mellem Washington og Beijing”. Ofte skal du lave flere søgninger for at dække et emne.

Find danske artikler i Infomedia og Bibliotek.dk og læs mere om hvordan du søger mest effektivt.

Find internationale artikler i flere forskellige databaser i Dit Digitale Bibliotek: Explora Public Libraries, Gale in Context: Global Issues, Gale in Context: High School.

Generelle rapporter og statistik

Hvis du er på jagt efter kortfattede, men generelle informationer om lande med fokus på økonomi, sociale forhold, kultur, erhverv og politik, kan du bruge databasen Gale in Context: Global Issues (Browse Issues eller Browse Map).

Ofte kan du også finde en række rapporter om specifikke forhold i et land (fx handel eller ligestilling) via landets nationalstatistik eller nogle af de regionale statistikbureauer, hvis du har brug for at sammenligne flere lande. Læs mere om hvor du finder nationale og internationale statistikker og hvordan du søger mest effektivt.

Særligt for studerende og ansatte på College360

Er du studerende eller ansat ved College360 i Silkeborg, har du desuden adgang til databasen Passport via HHX Læringsportalen: 

Passport har oplysninger om afsætning af forbrugsvarer i lande og regioner og du kan her finde oplysninger om økonomiske og sociale forhold i enkelte lande, med ekstra fokus på forbrugere og markeder, samt oplysninger om brancher og virksomheder. Der er bl.a. adgang til Country Reports for lande.

Passport DK

Videoen om søgning i Passport er udarbejdet af Jette Jorsal fra Syddansk UniversitetsBibliotek. Læs evt. mere om databasen på SDUBs LibGuide.