Statistik, national og international

Læs hvordan du finder officielle statistikkilder online, og hvordan du hurtigt og effektivt finder den rette tabel eller rapport
#materialetyper

Der er mange interessenter, der udarbejder statistik om sundhed, handel, økonomi o.l. for enkelte lande, regioner og verdensdele. Her er tre gode råd, som hjælper dig til at finde statistik hurtigere. 

  1. Gå så tæt på som muligt

    Nationalstatistikkerne er oftest de mest præcise til at beskrive forholdene i de enkelte lande. I Danmark indsamler Danmarks Statistik nationalstatistikken, der beskriver danske forhold. Andre lande har lignende organisationer, som du skal bruge, hvis du skal beskrive forholdene i et enkelt land.

  2. Sammenlign tal fra samme kilde

    Når du skal sammenligne nøgletal fra flere lande eller regioner er det vigtigt, at du vælger en statistikkilde, der dækker alle lande på samme tid. Så er du sikker på, at dataene er harmoniserede og reelt kan sammenlignes. Det er nemlig ikke sikkert, at de enkelte nationalstatistikker er opbygget på præcis samme måde, og du kan derfor risikere at sammenligne æbler og pærer, hvis du selv finder tal i nationalstatistikkerne.

    Du skal dog stadig så tæt på som muligt, så find det internationale statistikbureau, der mest præcist dækker den region du er interesseret i.

  3. Gør det let og brug færdige tabeller og emneoversigter

    Brug færdige tabeller, når det er muligt. Du kan ofte selv designe dine tabeller i diverse statistikkilder, men prøv at se om der ikke findes en færdig tabel i statistikkilden eller i en rapport, som du kan bruge. Det kan spare dig for en del tid, og du får ofte også en del baggrundsinformation til statistikken i rapporten, som du kan bruge til at vurdere statistikkens troværdighed.

    Brug temaindgange til at finde den nyeste statistik. I mange statistikkilder kan du søge efter statistik. Oftest får du voldsomt mange resultater og flere udgaver af den samme statistik, fordi statistikbureauerne årligt opdateret tabeller og temaer, men samtidig har de gamle statistikker liggende i et arkiv. Hvis du i stedet browser dig ind i temaerne, er det mere overskueligt at finde ud af hvilke emner statistikkilden dækker, og hvilke data der er de mest aktuelle.