B-siden

B-siden: Årets litteratur-kulmination

15.11.18
Klumme bragt i Midtjyllands Avis, november 2018

Tiden sig nærmer

Året har sin rytmiske gang, og det vare ikke længe før den obligatoriske julehygge som et mildt gyldent skær i vintermørket breder sig ud over det hele. Jeg må dog tilstå, at jeg ikke selv er en særlig jule-kind-of-guy. Fejlen ligger formodentlig helt og holdent hos mig, for det er så fint, at julen betyder så meget for så mange – familier, småfolk og handlende. Og mon ikke også årets litterære-kulmination i nogen grad er betinget af julen? Det er i hvert fald en smule påfaldende, hvordan mængden af udgivelser og litteratur-mekkaet Bogforum over på Amager falder umanerligt godt timet i forhold til julehandlen. Betydningen af alt dette går selv sagt ikke biblioteket forbi. I disse dage ser jeg muntre kolleger med julelys i øjnene valfarte frem og tilbage mellem depoter og udstillingsområder, hvor man snart kan låne al slags hyggelige husflids lektura med gode råd om alt fra grankompositioner, til rødkålsgastronomi og herlige strømpenisser. Hvis I skal nå det, må I hellere komme i gang! 
 

Årets bøger – tradition og fornyelse

Juletravlheden er ved at sætte ind, og traditionen tro består første etape for en lille gruppe af os af forberedelserne til arrangementsrækken Årets Bøger. Det er den egentlige litterære kulmination for os – når vi sidste gang går fra scenen den 29. november i Silkeborg, er resten op til jer. Indtil da justerer vi frem og tilbage: hvilke bøger skal med? Egentlig er der kun plads til i alt 32, hvis ikke vi snyder, og det gør vi jo nok, men hvordan får vi sneget de ekstra med? Og er det nu nødvendigt, men ja for der er også netop i år ekstremt mange virkelig gode bøger af både kendte og ukendt forfattere, som de læsere, vi kalder vores, og som formodentlig er landets mest kvalificerede, fortjener at blive præsenteret for. Ikke nok med det, holdet bag dette Årets bøger, er mere spændende, eller i hvert fald mere spændte, end længe. Vi har i år hele to debutanter i Sebastian og Sidse, der med glød og passion vil fortælle om netop de romaner, som sætter brand i dem. Med bare et års erfaring er jeg således den næstmest erfarne – godt vi har Tine!
 

LYT – Årets nyt

Der er ingen tvivl om at Årets bøger er en af juvelerne i den krone med takker der stritter i mangfoldige retninger af litteraturformidling, som er under stadig konstruktion her på biblioteket. I år har kronen fået en ekstra lille, men ganske særlig tak, da sidste års ombygning med der af følgende Makerspace og Medieboks på Silkeborg Bibliotek, har åbnet helt nye muligheder. I samarbejde med Vejle bibliotekerne har vi således kastet os ud i produktionen af podcasten LYT-bibliotekernes podcast om lyrik. Her taler vi med digtere og læsere om …. Ja i bund og grund om, hvad det dær lyrik går ud på, og hvordan den fungerer. Det giver selvsagt nogle uvante tekniske udfordringer og arbejdsgange, der truer med også at kaste podcast-værten ud i mere eller mindre ufrivillige sproglige eksperimenter. Men altså - hvis aldrig man prøver noget nyt lærer man jo ikke noget, og foreløbig er vi da landet nogenlunde på benene. I samme ånd kan jeg kun anbefale de enkelte af jer, der ikke jævnligt læser lyrik, at går ind på lytlyrik.dk eller på din favorit podcast app og høre med. Vi er altid parate til at modtage kommentarer, ønsker og gode råd fx via en anmeldelse i iTunes.
Hvorom alting er, så håber jeg, at vi mødes i æteren, til Årets bøger eller på et Silkeborg bibliotek nær dig, hvor man jo også altid kan få råd og vejledning til en god læseoplevelse. Der er jo snart ikke noget vi hellere vil, end at gøre jer rigtig godt jule-bog-begavet.
Tags