mand holder tale

Taler

01.09.23
Læs mere om, hvordan du finder nedskrevne danske og udenlandske taler både digitalt og fysisk.

Danske taler

danmarkshistorien.dk finder du et tema om danske taler. Der er artikler om forskellige talegenrer skrevet af retorikere fra Aarhus Universitet. Du kan f.eks. læse om kvinders retorik i deres kamp for kvindesagen i slutningen af 1800-tallet. Der er også direkte links til de historiske taler, så du kan bruge dem til din opgave.

dansketaler.dk er der blevet samlet et stort antal taler, som dækker bredt i både periode og emner. Du kan f.eks. finde nye taler om klima, klasse og køn holdt af kulturpersonligheder og politikere ligesom databasen indeholder historiske taler.

Dansketaler.dk indeholder også mange klassiske politiske taler og man kan nogle gange finde taler af udenlandske statsledere f.eks. kan man læse den tyske kansler Olaf Sholtz’ såkaldte Zeitenwende-tale i forbindelse med Ruslands angrebskrig mod Ukraine.

Udenlandske taler

De engelsksprogede databaser Explora og Gale in Context, High School er gode steder at finde f.eks. politiske taler fra den amerikanske borgerrettighedsbevægelse.

Med dit bibliotekslogin (CPR + pinkode) har du adgang til databaserne hjemmefra. Brug søgefunktionen i databaserne til at finde taler og brug gerne flere søgeord sammen. Du kan bruge databasernes filtre til afgrænse søgningen, så den bliver mere præcis og antallet af hits mere overskueligt. Læs mere om den gode søgning.

Taler i bøger

I nogle lærebøger og kildesamlinger kan du være heldig at finde en tale, du kan bruge i forhold til den tidsperiode og det emne, du arbejder med. Du skal gå efter at låne bøger om dit emne målrettet gymnasiale uddannelser, hvis de skal indeholde primære tekster som taler. Når du finder en tale i en lærebog, får du foræret en masse kontekst gennem lærebogsteksten og de øvrige kilder, som talen er sat sammen med. Det kan gøre dit analysearbejde lettere.

bibliotek.dk kan du bestille bøger hjem til dit lokale bibliotek fra alle landets uddannelses, forsknings- og folkebiblioteker. Det er en god og hurtig service, som det er værd at kende til og benytte sig af.