Ditte anbefaler
Ditte anbefaler

Ditte anbefaler

26.06.23
I denne serie af "Vi anbefaler", får du fire hurtige anbefalinger, så du aldrig løber tør for læsestof eller inspiration til nye litteraturoplevelser!

Flere af Silkeborg bibliotekernes formidlere har anbefalet en roman, en krimi eller spændingsroman, en lydbog, og et wildcard - det kunne fx være en film eller et musikalbum. 

Guzel' Jachina, "Zulejkha åbner øjnene"

En roman

Zulejkha åbner øjnene er en smuk (og barsk) fortælling om det lille menneske i naturens magt og om hvordan den flygtige lykke dukker op og forsvinder og dukker op igen i løbet af et langt liv.

Det er en historisk roman om de etniske og politiske udrensninger i Sovjettiden og om hvordan mennesker finder deres plads sammen og hver for sig, når kaos ruller. Og så er det en spændende kritik af aktuel russisk politik, hvor man som læser bliver klogere på hvilket menneskesyn og selvforståelse, det russiske samfund er rundet af.

Anne Mette Kirk, "Dobbeltfejl"

En krimi/spændingsroman

Det er ikke kun i krimiafdelingen, man finder spændingsbøgerne. Dobbeltfejl er opstillet under skønlitteratur, men er en hverdagsthriller. Det starter med en ubehagelig video, hvor et seksuelt overgreb bland tre unge drenge fra overklassen er filmet. Videoen bliver delt, men så tager de voksne (heldigvis?) hånd om situationen. Og dét er fandme uhyggeligt, do!

Vi bliver flettet ind i de tre mødres liv, relationer og kærlighed til børnene. Men... er det drengestreger eller overgreb? Hvem er offer og hvem er overgrebsmand? Hvad er en passende straf – og er der forskel på om straffen rammer mit barn eller dit? Som bogen skrider frem, træder mødrenes selvretfærdighed i centrum og drengenes behov i baggrunden og langsomt vokser den ildevarslende fornemmelse hos læseren.

Christy Lefteri, "Biavleren fra Aleppo"

En lydbog

Nuri er biavler i Syrien, men må flygte sammen med sin kone, Afra, da et bombeangreb dræber deres søn og lægger deres hjem i ruiner. Vi følger Nuri og Afra gennem rejsen mod familie i England, mens deres traumer og længsel efter sønnen og hjemlandet følger med.

Det er grufulde oplevelser, vi er vidner til – både i flygtningelejre og den voldsomme rejse over havet i en lille, overfyldt båd – men på trods af dette, er bogen varm og fyldt med håb. Historien er malerisk og nærmest drømmende fortalt, mens fortid og nutid flettes sammen. Man kan næsten mærke solens varme og de eksotiske dufte hvirvle rundt undervejs. 

Christian Hjortskjær, "Utilstrækkelig"

Dittes wildcard: faglitteratur

Når du er din egen lykkes smed og godt altid kan blive bedre, peger pilen kun på dig selv, hvis noget går galt eller du ikke får den succes, du håber på. Tag dig nu sammen! Gør det! Shine Bright Like a Diamond!

Læs denne korte, omsorgsfulde lussing, hvis du vil forstå, hvordan samfundets strukturer og moral gør unge (og måske også dig?) til deres egne værste indpiskere.

Materialer