De forbudte bøger

28.12.23
Hvorfor bliver nogle bøger forbudt? Er ord virkelig så farlige? Det kan virke gammeldags at bandlyse bøger - men det sker stadig den dag i dag. Vi har samlet nogle af de forbudte bøger, som du kan låne på dit bibliotek. God læselyst!

George Orwell - 1984

Så sent som 2018 blev George Orwells romaner ”1984” og ”Kammerat Napoleon” igen forbudt i Kina, som et led i en række censur-aktiviteter. Den populære fremtidsroman "1984" blev også forbudt af Sovjetunionen, fordi den kritiserede den kommunistiske levemåde. Derudover er romanen forbudt på nogle skolebiblioteker i USA, fordi den er for seksuel i sit indhold. 

Vladimir Nabokov - Lolita

Vladimir Nabokovs roman "Lolita" er én af de mest kontroversielle bøger, der findes. Her møder vi den midaldrende Humbert Humbert og hans seksualiserede fantasier om sin 12-årige steddatter, Lolita. Ved sin udgivelse blev bogen, grundet historiens karakter, forbudt i flere lande, bl.a. Frankrig, England, Argentina og New Zealand. 

Shahrnush Parsipur - Kvinder uden mænd

”Kvinder uden mænd” blev en kontroversiel undergrundssucces med sine beskrivelser af kvinders seksualitet og (mangel på) jomfruhinder. Bogen er bandlyst i forfatterens hjemland Iran, hvor Parsipur også har været fængslet hele to gange grundet sit forfatterskab. Forfatteren lever i dag i eksil i USA.

Bret Easton Ellis - American Psycho

Ellis’ roman "American Psycho" er nok én af de mest bandlyste bøger. Bogen, der handler om Patrick Bateman, en nacissistisk finansmand og seriemorder, vakte væmmelse og forargelse. I Australien og New Zealand må bogen kun sælges indpakket og kun til personer over 18 år. 

E.L. James - Fifty shades of Grey

At forbyde bøger, kan lyde som en arkaisk handling, der ikke har hjemme i den moderne verden. Men så sent som i 2011, da E.L. James' bog "Fifty shades of Grey" udkom, skete det igen. ”Fifty shades of Grey” er nemlig blevet forbudt på flere amerikanske biblioteker, grundet seriens eksplicitte erotiske indhold. 

Materialer