Anne anbefaler

27.06.23
I denne serie af "Vi anbefaler", får du fire hurtige anbefalinger, så du aldrig løber tør for læsestof eller inspiration til nye litteraturoplevelser!

Flere af Silkeborg bibliotekernes formidlere har anbefalet en roman, en krimi eller spændingsroman, en lydbog, og et wildcard - det kunne fx være en film eller et musikalbum. 

Sara Rahmeh, "Betonhjerter"

En roman

Sara Rahmeh Betonhjerter er en skøn roman med meget på hjerte og et glimt i øjet. I romanen tager 17 årige Yasmin læseren med hjem til Blokken, hvor hun bor med sine syriske forældre. Yasmin og læseren går sammen på besøg hos de mange familier, der bor i opgangene tæt på, og læseren møder de mennesker, som står Yasmin nærmest. Kvarteret ”Blokken” er beboet af mennesker fra mange forskellige kulturer. Hun beskriver det hele med stor kærlighed, omsorg og ikke mindst humor.

Betonhjerter tematiserer det fællesskab, der opstår mellem mennesker – venskaber, kærligheder og konflikter. Her er kulturforskelle men man passer på hinanden, selvom man føler sig langt hjemmefra. Dette er romanen til dig, der har elsket at læse Stine Askovs Nøjsomheden – og nu gerne vil læse noget, der ligner.
 

Viveca Sten, "Offermageren"

En krimi/spændingsroman

Viveca Sten Offermageren er den første bog i  krimiserien ”Mordene i Åre”, hvor Daniel Lindskog og Hanna Ahlander sammen opklarer mord. I Offermageren findes det blåfrosne lig af en ung kvinde, Amanda, i en af skilifterne i den svenske by Åre. Politiassistenterne Daniel Lindskog og Hanna Ahlander får sagen og går i gang med at opklare mordet.

Offermageren er en svensk krimi af den bedste slags. Viveca Sten væver den storslåede natur sammen med stærke karakterer, hvor læseren fatter interesse for både deres gode og dårlige sider. Hertil kobles en nervepirrende mordgåde, der holder læseren fanget til allersidste side. Krimiserien ”Mordene i Åre” består indtil videre af 3 bind; udover Offermageren er det bind 2 Skyggedalen og bind 3 Forsoneren.

Michael Holbek, "Strøm"

En lydbog

Michael Holbeks Strøm er en medrivende roman om en håndværkerfamilie i 1960´erne, -70´erne og -80´ernes Danmark. I bogen møder læseren elektrikeren Eivind, hans kone Vigga og børnene Kim og Hanne. Eivind har en drøm om at blive selvstændig el installatør og arbejder benhårdt på, at drømmen kan gå i opfyldelse, så han kan skabe en behagelig tilværelse for sig selv og sin familie. Men drømmen går ikke så nemt i opfyldelse for Eivind. Det er noget andet for Bruno, Viggas bror. Han er tømrer men brænder ikke på samme måde som Eivind for håndværkerfaget. Bruno opdager fordelen ved at smugle hash og lever en farverig tilværelse, hvor succes og stor risikovillighed hænger nøje sammen.

Strøm er en virkelig god roman, fordi den rummer en fortælleglæde og en beskrivelse af en tidsånd i Danmark, som mange læsere vil kunne huske og relatere til. Selv under romanens mere barske beskrivelser flyder en understrøm af empati og humor. Meget velfortjent var romanen nomineret til DR Romanpris 2023. Lydbogen er indlæst af forfatter Michael Holbek selv på ganske fin vis. 

Anne anbefaler en podcast

Annes wildcard: en podcast

En podcast jeg lytter ofte til er ”Anmelderne” på DR Lyd. Vært Mathias Hammer og to gæster anmelder hver uge tidens vigtigste kulturprodukter og fænomener og spørger, hvad kulturen fortæller om os mennesker?

Hvert afsnit er forskelligt. I afsnittet anmeldes et kulturprodukt fra litteratur, teater, musik, film, arkitektur mv. Jeg kan godt lide, at jeg den ene uge dykker ned i en anmeldelse af en film og en anden uge får en anmeldelse af en kunstudstilling eller en aktuel roman. 

Lyt til flere forskellige podcast på eReolen her. 

Materialer