Lydbøger
Lydbøger

Lyden af sommer - lyden af bøger

23.06.23
Sommerferielæsning kan være skønt, men det kan også være besværligt. Hvilken bog skal man vælge? Hvordan skal man læse i bilen, hvis man bliver køresyg? Hvad hvis bogen er for stor til kufferten? Eller for tung til at holde, når du ligger på stranden?

Lyden af sommer er lyden af bøger! Derfor har vi samlet et udvalg af sommerferie-lytning til dig, så du slipper for bagageovervægt og sand mellem bogsiderne. Download eReolens app, logge ind med dit bibliotekslogin, og wupti - du har nu dine sommerbøger med dig! 

Se vejledningen her. 

Chris Whitaker, "Under de høje ege"

Lydbog - krimi

Med ingredienserne udkantsdrama, kærlighed, hemmeligheder og en uopklaret forbrydelse er dette den perfekte sommercocktail.

Chris Whitaker leverer endnu engang et medrivende drama og et frydefuldt kig ind bag facaden i et lille lokalmiljø befolket af et stort og broget persongalleri. Skåret efter [...] "Vi begynder med slutningen", er dette en stensikker page-turner fuld af plottwists, lune og psykologisk spænding.
(Kilde: Line Hoffgaard, Litteratursiden) 

"Vi begynder med slutningen" kan også lyttes på eReolen. Find materialet her. 

Sarah Pearse, Sanatorium

Lydbog - krimi

Sneet inde på et luksushotel i Alperne forsøger kriminalkommissær Elin Warner at finde ud af, hvad der er sket med hendes brors forlovede, der er sporløst forsvundet. Men omkring hende spreder panikken sig blandt gæsterne, og den vordende brud er kun den første til at forsvinde. Hvem bliver den næste?

"’Sanatorium’ er en dyster fortælling med en spændende baggrundsramme: et afsidesliggende hotel og et tidligere sanatorie for tuberkulosepatienter og en plaget hovedperson, som ikke er den typiske stærke heltinde..." (Kilde: Monica Severin, Litteratursiden). 

Yrsa Sigurdardottir, "Sort is"

Lydbog - krimi

Der venter naboen et grumt syn, da han vil tjekke op på familien, der er flyttet til Hvalfjödur. Der er begået en voldsom forbrydelse, men hvem står bag og hvorfor? Det islandske politi kommer på en makaber sag, hvor hemmeligheder og ondskab lurer lige under overfladen.

Bliv kølet ned i sommervarmen  af "Sort is"! Bogen er en krimi med en atmosfære af snigende uhygge og så er den første bind af fire i serien af samme navn.

Annie Ernaux, "Hændelsen"

Lydbog - under 3 timer

"Hændelsen" er en rystende fortælling om en abort og en udforskning af forholdet mellem krop, køn og klasse af den franske stjerneforfatter Annie Ernaux. Som 23-årig noterer Annie Ernaux følgende i sin notesbog: ”Jeg er gravid. Det er et mareridt.” Året er 1963, og abort er forbudt. At fortælle sine forældre om graviditeten er utænkeligt. Hun har heller ikke noget ønske om at få et barn, hun har livet for sig.

Ernaux fik tildelt Nobelprisen i litteratur 2022. I "Hændelsen" reflekterer hun over hvordan en enkelt hændelse kan præge et helt liv

Édouard Louis, "En kvindes forvandling"

Lydbog - under 3 timer

"En kvindes forvandling" er Edouard Louis' fortællling om sin mor. Om hendes triste tilværelse gennem hans barndom og hendes frigørelse sent i livet. Bogen er et råt portræt af et miljø gennemsyret af armod og et livsbekræftende vidnesbyrd om forvandlingens evige mulighed.

Édouard Louis skriver som ingen anden om udkants - og underklassemiljøer. Med hans indsigt og oprigtighed fremstår de litterært underbelyste miljøer nærværende og autentiske.

Édouard Louis hæver blikket og sætter armoden ind i større samfundsmæssige perspektiver. Louis er bland andet også forfatter til "Forvandlingens metode". 

Mikkel Wallentin, "Sprog"

Lydbog - under 3 timer

Sprog er alfa og omega. Det er ved hjælp af symboler, at vi kan finde ud af at leve sammen og forstå hinanden - eller misforstå. Sprog er med andre ord skyld i både krig og kærlighed, og er med til at forme os som mennesker. 

For ifølge Mikkel Wallentin, sprognørd og hjerneforsker ved Aarhus Universitet, tyder noget på, at vi op gennem evolutionen har fremelsket vores talegaver - for sprog er nemlig også sexet.

Lyt en "Tænkepause" og bliv klogere. De fleste tænkepauser har en varighed på under 90 minutter - det er da lige til at overskue!

Jenny Han, "Den sommer alting ændrede sig"

Lydbog - romance

Femtenårige Belly har tilbragt hver eneste sommer i Cousins Beach sammen med sin mor og storebror og Fisher-familien: hendes mors bedste veninde, Susannah, og hendes to sønner, Conrad og Jeremiah. Som den yngste og eneste pige har hun altid været lidt udenfor ... Men i år skal det være anderledes! Belly håber, at det bliver den her sommer, at Conrad ser, at hun ikke længere er en lille pige.

 Jenny Han er forfatter til en række populære YA-romaner, der har ligget på bestsellerlisterne længe, heriblandt serien om Lara Jean, som er blevet filmatiseret på Netflix.

Rosanna Ley, "En duft af appelsin"

Lydbog - romance

Holly vil åbne en butik, som udelukkende skal forhandle produkter, der indeholder appelsin. Hun vil finde sortimentet i Sevilla, hvor hendes forældre var på ferie, før hun blev født. Men hvad er det, de fortier om rejsen?

Farv din sommer orange med denne hjertevarme fortælling til alle romanlæsere, men særligt læsere af romantiske historier.

Ayanna Lloyd Banwo, "Dengang vi var fugle"

Lydbog - romance

Yejide er ud af en lang slægt af kvinder, som er dødens og balancens hjælpere og beskyttere. De stammer fra de sorte fugle, som ved solnedgang flyver mod øst med de dødes sjæle. Hendes mor ligger for døden, og nu er det tid til, at Yejide skal arve evnerne og lederrollen i familien.
To mennesker hvis liv og identitet er ved at ændre sig. To mennesker som drages mod hinanden.

Banwo skriver mesterligt og sanseligt om to mennesker, der må bryde fri af arven fra deres forældre. Magisk realisme i verdensklasse.
(Kilde: Katja Norup Petersen, Litteratursiden)

 

Benjamin Koppel, "Annas sang"

Lydbog - historisk roman

1930’ernes København. Hannah vokser op som den yngste af fem børn i den jødiske emigrantfamilie Koppelman. Hun drømmer om at blive musiker og da hun bliver optaget på konservatoriet og forelsker sig i den unge idealist Aksel. Men i det jødiske miljø betyder slægten og traditionerne alt, og nu er det kun Hannah, der kan redde familiens ære. Skal hun ofre sig og opgive musikken og den mand, hun elsker?

"Annas sang" er inspireret af sande historier, og har senest vundet Læsernes Bogpris 2023. 

Jorid Mathiassen, "Hvor hvide liljer gror"

Lydbog - historisk roman 

I en smuk og dramatisk fortælling om livslang kærlighed og krigens grusomhed møder læseren Linnea. Limmea har lånt et hus på en lille vindblæst ø i Nordnorge. Her kommer hun tæt på lokalbefolkningen og opdager, at huset gemmer på overraskende hemmeligheder fra 2. verdenskrig.

"Hvor hvide liljer gror" er en gribende romaner baseret på virkelige hændelser under 2. verdenskrig, hvor jugoslaviske krigsfanger blev sendt til Norge for at hjælpe den tyske krigsmaskine.
Find materialet her.

Michelle Marly, "Madame Piaf og kærlighedens melodi"

Lydbog - historisk roman

Paris, 1944. Da den tyske besættelse af Frankrig ophører, bliver sangerinden Édith Piaf anklaget for at have samarbejdet med besættelsesmagten. Mens hun arbejder indædt på at bevise sin uskyld møder Édith den akavede, men talentfulde, unge sanger Yves Montand. De to musikere danner snart de par.

Den lykkerus, Édith og Yves befinder sig i, inspirerer hende til at skrive sangen, der siden gør hende til en levende legende: ”La vie en rose”.

Bogen kaster lys over historiens mest ukuelige kvinder, deres revolutionerende kærlighedsliv og de skæbner, der ikke bare formede dem, men også forandrede historien. 

Holly Jackson, "En god piges guide til mord"

Lydbog - YA (young adult)

Sagen er lukket. For fem år siden blev skolepigen Andie Bell myrdet af Sal Singh. Politiet ved, han gjorde det. Alle i byen ved, han gjorde det. Men Pippa Fitz-Amobi er ikke så sikker. Hun sætter sig for at bevise, at det var den forkerte, der fik skylden for mordet. Men der er mange, der prøver at spænde ben for hendes projekt. Og hvis den rigtige morder stadig er derude, hvor langt vil vedkommende så gå for at afholde Pip fra at finde sandheden?

En forrygende, vildt spændende pageturner af en YA-krimi med et evigt twistende plot. Læs den, og du vil dø efter mere! 

Alice Oseman, "Radio Silence"

Lydbog - YA (young adult)

Frances Janvier bruger nærmest al sin tid på at studere. Alle kender Aled Last som den stille fyr, der altid får 12.

Nu tror du sikkert, at det her er historien om, hvordan de forelsker sig. Du ved, fordi han er en dreng, og hun er en pige.
Men det gør de altså ikke. De laver en podcast. En podcast, der går viralt og ændrer alt...

"Radio Silence" er en eftertænksom, sjov og rørende roman om at turde sige fra og være tro mod sig selv - skrevet af en ung forfatter, som henvender sig realistisk og troværdigt til sine jævnaldrende læsere.

Gayle Forman, "Vi er uundgåelige"

Lydbog - YA (young adult)

Aaron Steins venner er alle flyttet væk fra den lille by i bjergene uden for Seattle for at gå på college, imens han er ladt tilbage for at passe en dårligt kørende boghandel sammen med sin far, Ira. Han har brug for en dosis af den gode slags uundgåelighed.

Og så møder han Hannah. Er hun mon svaret på hans problemer? Og er deres møde, deres forhold, måske det uundgåelige, som Aaron har gået og ventet på?

"Vi er uundgåelige" er en varm og hjerteskærende fortælling om at finde sig selv og det sted, man hører til.

Sigrid Rausing, "Mayhem"

Lydbog - biografi

I sommeren 2012 fandt politiet en død kvinde i en luksusejendom i London. Kvinden boede der med sin svenske mand, Hans Rausing, som netop var blevet anholdt for at køre bil i påvirket tilstand. Hun havde været død længe, gemt væk i en fløj af bygningen, som tjenestefolkene ikke havde adgang til...

"Mayhem" er en personlig beretning om en velhavende familie, der på overfladen har alt, men som langsomt ødelægges af stofmisbrug. Bogen er også en fortælling om at være pårørende til en misbruger. 

Bent Jensen, "Modløber"

Lydbog - biografi

Den kendte historiker Bent Jensens erindringer. Han skildrer sit livsforløb gennem personlige erindringer om, hvad han er rundet af, hvad der har formet ham og optaget ham – fra barndommens indremissionske miljø i Kjellerup til et nutidigt blik på det Rusland, han har fulgt tæt i årtier. Hans holdninger har ofte delt vandene, men har haft stor betydning. 

Bogen er også et aktuelt blik ind i Ruslands historie og nutid, en fortælling om Rusland, rejser, møder og mennesker, og de tanker, Bent Jensen gør sig om det Rusland, vi ser i dag.

Martin Thorborg, "Skab din egen succes"

Lydbog - biografi

Martin Thorborg er en af Danmarks mest kendte iværksættere. Han har gennem sin karriere været med til at etablere over 40 virksomheder, men han har også oplevet masser af modstand i sit liv. Han er blevet smidt ud af skoler, er gået konkurs to gange, har været stresset og på anden måde ramt af ulykke. Alligevel har han altid fundet lykken ved at leve efter en række simple regler og principper.

Sommerferien er perfekt til at kigge lidt indad og tænke over det liv vi lever. Lyt til "Skab din egen succes", der indeholder en række praktiske og sjove livsråd om alt fra ansvar og pligter til udfordringer og omgangen med negative mennesker. 

"En forudsigelig forbrydelse", Line Vaaben, Asser Hedegaard Thomsen

Lydbog - True crime

Er drabet på kvinder forudsigeligt - og kan man opstille risikofaktorer, som synes at føre til drab? Det er spørgsmålet i bogen, som også beskriver syv kvinders livshistorie, hvoraf seks bliver dræbt og én overlever.

Føl det løbe koldt ned af ryggen, når Vaaben og Thomsen indvier os i den rystende sandhed om de alt for mange drab på kvinder, som sansynligvis kan forudsiges - og forebygges

"Dybt vand", Anne Mette Lundtofte

Lydbog - True crime

Anne Mette Lundtofte dokumenterer i ”Dybt vand” opklaringen af en forbrydelse, der er svær at forbinde med et af verdens tryggeste og lykkeligste lande.

Dybdeborende dokumentar som skildrer ubådssagen fra 2017-2018, hvor Kim Wall bliver bestialsk myrdet, og Peter Madsen som gerningsmand straffes med livstid. 

"Sygeplejersken", Kristian Corfixen

Lydbog - True crime

Dokumentarisk beretning om den spektakulære drabssag "Sygeplejerskesagen" fra Nykøbing Falster Sygehus, der fandt sin afslutning i 2017 med fængslingen af den sigtede sygeplejerske.

Bogen bag Netflix-serien "Sygeplejersken", hvor en ny sygeplejerske på et hospital begynder at få mistanke om, at en kollegas opmærksomhedstrang kan være forbundet med en række dødsfald. Bogen og serien er baseret på en sand historie.