Japansk litteratur

24.07.23
Der udkommer mere og mere japansk litteratur på dansk - og hvilken fornøjelse det er!

Har du lyst til at komme i gang med at læse japansk litteratur? Vil du gerne vide, hvad hypen handler om? Eller kunne du tænke dig at dykke ned i kortere romaner med smukke omslag og fine fortællinger? Så kig med her!

Keiko har altid været anderledes. Som ung får hun et job som løsarbejder i en døgnkiosk, og hendes familie er lettede. Keiko elsker rutinen og de ensformige dage.

En dag starter Shiraha i døgnkiosken. Han er arrogant, utilpasset og ude af stand til at passe et job - men måske ser Keiko en mulighed i ham?

I genbrugsbutikken møder vi indehaveren Hr. Nakano, hans søster Masayo, den forsagte Takeo og fortælleren Hitomi. Undervejs i historien udvikler Hitomi en interesse i Takeo. Men relationer er ikke altid lige lette at opretholde. 

Ind imellem hører vi historierne om nogle af de genstande, der finder deres vej ind og ud af butikken, og som hver især bærer på både betydninger, løsninger og intime detaljer

Et barnløst ægtepar sidst i 30'erne har lejet et anneks i en stor have i Tokyo. En dag får de besøg af naboens lille killing Chibi, som får større og større betydning for deres liv. 

Shimamura fra Tokyo møder geishaen Komako i en lille kurbadeby. De opfører sig som kærester, men Shimamura har også andre interesser. 

Romanen er en sanselig indføring i japansk kultur, der også giver et uforstilt og uromantiseret blik på geishaen som figur. Romanens slutning er dramatisk og overraskende. 

Efter et stort jordskælv har Japan fjernet sig fra kontinentet og har ændret sig markant både klimamæssigt og kulturelt. Vi følger hundredårige Yoshiro, der bor sammen med sit oldebarn Mumei, som han gør alt for at holde i live.

En prisbelønnet japansk science fiction om menneskeracens evne til at tilpasse sig forandringer af enhver slags. 

En ugift kvinde i 30'erne fascineres af en jævnaldrende kvinde, der er kendt i kvarteret som kvinden i den lilla nederdel. På afstand manipulerer hun med hendes liv, for målet er at blive hendes ven

 

Fortællingens sprog er enkelt og letlæseligt, humoren er tør og subtil, og historien om kvinden i den lilla nederdels udvikling set fra stalkerens synspunkt er medrivende og interessantinde. 

Asa og hendes mand flytter fra Tokyo og ud på landet, hvor de lejer et hus ved siden af hans forældre. En dag følger hun efter et stort dyr og herefter følger mystiske begivenheder. 

Velskrevet, anderledes og meget "typisk japansk" roman med flere magisk realistiske elementer. 

I denne korte bog skriver Haruki Murakami om sin far. Med udgangspunkt i en enkelt barndomserindring, tegner Murakami et hidtil ukendt billede af sin barndom og sit problematiske forhold til sin far. 

Også farens oplevelser under 2. verdenskrig bliver beskrevet. I fortællingen om faren og forholdet til ham, kommer Murakami ind på krigens rædsler og eftervirkninger, død og erindringer. Værket er smukt illustreret af Yan Gao. 

Materialer