Hvem er Kim Blæsbjerg?

12.10.23
Kim Blæsbjergs roman "De bedste familier" er nomineret til DR Romanprisen 2024. I 2023 vinder han også Jyllands-Postens skønlitterære litteraturpris for "De bedste familier". Men hvem er Kim Blæsbjerg egentlig?

I Kim Blæsbjergs historier løber den umiddelbare spænding sammen med det uhørte og det groteske. Debutens prosastykker leger i udpræget grad med det barokke og forvrængede i en række små scenarier. I de efterfølgende romaner, heriblandt den stort anlagte romantrilogi "Desertørerne" samt romanen ”De bedste familier”, fletter forskellige personlige historier og større historiske begivenheder sig sammen til sammensatte fortællinger om kærlighed og familieliv og meget andet. De forskellige historier, der knytter sig til romanernes figurer, og som samtidig knytter romanerne sammen til samlede fortællinger, synes at åbne op for de mørkere rum, der som en skygge følger mennesket på dets vej gennem livet. Dér, hvor smerten og sorgen, men også vildskaben, lysten og kærligheden ligger gemt.

Blå bog 

Født: Den 4. juni 1974, Lemvig i Jylland.
Uddannelse: Forfatterskolen, 1997. Cand.mag. i Dansk ved Københavns Universitet, 2004.
Debut: Fælder. Borgen, 2002. Prosastykker.
Litteraturpriser: Jyllands Postens Skønlitterære Litteraturpris, 2023.
Seneste udgivelse: De bedste familier. Gutkind, 2023. Roman.
Inspiration: Tolstoj, Dostojevskij, Philip Roth, Don DeLillo, Michael Chabon, Jonathan Lethem, St. St. Blicher og Henrik Pontoppidan.

Videoklip

Kim Blæsbjerg interviewes om "De bedste familier" i Forfatterstafettens forårssæson 2023

Kim Blæsbjerg: Arbejderne på Cheminova blev forgiftede, men forblev tavse

 

Baggrund 

Kim Blæsbjerg er født den 4. juni 1974. Han voksede op i Lemvig i det vestlige Jylland, hvor han gik på den lokale folkeskole Christinelystskolen. I 1993 blev han student fra Lemvig Gymnasium. Året efter flyttede han til København og fulgte et 1-årig skrivekursus på en daghøjskole. Blæsbjerg startede på Forfatterskolen i 1995, men var dog ikke særlig begejstret for miljøet på skolen. “Det var et indspist og elitært miljø. Der var Forfatterskolen, og så var der den øvrige verden. Skolens pædagogik var at løfte os elever op på piedestaler. Vi skulle vide at vi var noget særligt. Dét var dræbende for kreativiteten, og det jeg lærte mest om var hvordan jeg ikke skulle skrive”. (Kristoffer Flakstad: “Romanforfatteren fra KUA”. Interview i Universitetsavisen, 2003-11-21).

Blæsbjerg afsluttede dog trods sin utilfredshed sit forløb på Forfatterskolen i 1997. Efterfølgende arbejdede han et år som hjælpelærer i en børnehaveklasse på Frederiksberg og begyndte efter sommerferien 1998 at læse dansk ved Københavns Universitet. Forfatteren oplevede danskstudierne ved universitetet som mere motiverende end tiden på Forfatterskolen, og sammenhængen mellem arbejdet med den første roman og de akademiske opgaver var for Blæsbjerg umiddelbar. “Før jeg kunne sætte mig ned og skrive “Niels Bohrs kærlighed”, måtte jeg foretage et større researcharbejde. Det mindede fuldstændig om forarbejdet til et akademisk projekt. På den måde hænger det at skrive skønlitteratur og at læse på universitetet vældig godt sammen”. (Kristoffer Flakstad: “Romanforfatteren fra KUA”. Interview i Universitetsavisen, 2003-11-21). Denne sammenhæng har sat sit præg på Blæsbjergs romaner, der begge har et væld af historiske referencer, der forekommer gennemresearchet. I 2004, efter allerede at have udgivet sine to første bøger, blev han færdiguddannet som cand. mag. i dansk.

Kim Blæsbjerg bor i dag med sin kone, Bente Flinker, der også er forfatter, og deres barn på Vesterbro i København.

Genrer og tematikker

Man kan sige, at der er en stor bevægelse i Kim Blæsbjergs forfatterskab fra debutens korte, skarptskårne prosastykker til de stort anlagte og vidt forgrenede romaner “Pyramiden”, ”Desertørerne I-III” og ”De bedste familier”. Debutens groteske, humoristiske, men også voldsomme minimalistiske scener, der fascinerer læseren med alt det, der synes ufortalt, kan give mindelser om en Peer Hultberg i “Requiem” eller “Byen og verden”. Trods den umiddelbare genreforskel peger Blæsbjergs romaner alligevel tilbage på debuten, idet deres fortællinger består af flere historier, der flettes sammen og således er med til at belyse hinanden gensidigt. 

I “Niels Bohrs kærlighed” sammenflettes to hovedspor, i “Rådhusklatreren” springes der konstant rundt i det væld af forskelligartede små og store begivenheder, der præger en families samlede historie. I ”Pyramiden” går fortællingen på langs af tre generationer af voldsmænd for at antyde en art skæbnemønster. Det element af fantastik og uhyrlighed, som præger Blæsbjergs debut, kan tydeligt genfindes i en roman som ”Rådhusklatreren”. Ligeledes kan man som en rød tråd i flere af Blæsbjergs bøger finde en underspillet ironi og en humoristisk legende attitude, der ofte kobler sig til barnets blik på verden. Der er en anderledes klar socialrealistisk attitude i såvel romantrilogien ”Desertørerne I-III” som i ”De bedste familier”. Her er ambitionen at lade læseren opleve en historisk periodes eller samtidens store linjer reflekteret i en kollektivt anlagt fortælling med familien som omdrejningspunkt. Her lever historierne i kraft af deres vekslende fortællerpositioner, de nuancerede karaktertegninger og belysningen af de komplekse familiebånd.

Læs hele artiklen på Forfatterweb her

- husk at logge ind med dit bibliotekslogin! 

Du kan også blive klogere på forfattere som Ditte Holm Bro, Haidar Ansari og Jon Fosse. 

Materialer