Ældre bøger på en hylde

Find din næste historiske roman

Historiske romaner er litteraturens svar på tidsrejser. De kan være spændende, underholdende eller rørende, men de har alle tilfælles, at de gør læseren klogere på verden, som den så ud en gang – eller som en forfatter forestiller sig, den kunne have set ud. Herunder finder du inspiration til dit næste dyk ned i historien, uanset hvor langt du vil rejse tilbage i tiden.

Oldtiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madeline Millers genfortælling af Homers Iliade følger den unge kongesøn Patroclus, der efter at have begået uoverlagt drab sendes i eksil ved kong Peleus’ hof. Her møder han kongens søn Achilleus, som han begynder at udvikle dybe følelser for.

Deres forhold bliver dog hurtigt sat på prøve, da den trojanske krig bryder ud og de sammen må drage i krig og konfrontere fjenden, hinanden og sig selv. Achilleus’ sang er en original og medrivende genfortælling, der giver et helt nyt spin på den klassiske historie.

Flere bøger, der foregår i oldtiden

Middelalderen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Margrethe I var dronningen, der i 1300-tallet forenede de nordiske lande under Kalmarunionen. Maria Hellebergs roman om den historiske dronning fortæller om vejen til magten – fra Margretes ensomme barndom på Vordingborg slot, over ægteskabet med den norske kong Håkon og til samlingen af unionen.

Romanen skildrer de personlige og politiske forhold omkring dronningen, følger hende gennem krig og kærlighed og udforsker de dybe ofre, Margrete måtte yde for at opnå og fastholde magten over Norden.

Flere bøger, der forgår i middelalderen

Renæssancen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I 1527 er England på kanten af politisk krise. Kong Henrik VIII har endnu ikke produceret en mandlig arving, og sker det ikke, risikerer landet at ryge ud i borgerkrig. Det er scenen for Hilary Mantels forrygende roman Wolf Hall, der fortæller historien om smedesønnen Thomas Cromwells vej til hoffet og stillingen som kongens nærmeste rådgiver. Som kongens rådgiver får han til opgave at arrangere skilsmissen fra Katharina af Aragonien og det efterfølgende ægteskab med Anne Boleyn.

Det danner scenen for romanens skildring af Cromwells skånselsløse jagt på politisk indflydelse ved et hof drevet af ambitioner, magt og intriger.

Flere bøger, der foregår i renæssancen

Oplysningstiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjemfærd begynder i Ghana med to halvsøstre, der ikke kender til hinandens eksistens. Den ene, Effia, bliver gift med en britisk guvernør og lever i velstand på Cape Coast-fortet. Samtidig befinder hendes søster Esi sig i fortets fangekælder. Hun bliver solgt som slave og ender med at arbejde i bomuldsmarkerne i USA.

Romanen følger de to grene af familien i syv generationer; Effias efterkommere, som i Ghana gennemlever krig, slavehandel og kolonisering, og Esis slavegjorte slægt, der i USA oplever borgerkrig, flugten fra Sydstaterne, 20’ernes jazzklubber og resten af den amerikanske historie op til i dag. En fængslende fortælling om social arv og ydre omstændigheder.

Flere bøger, der foregår i oplysningstiden

1800-tallet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mod slutningen af 1700-tallet begynder to unge tyskere at opmåle verden på hver deres vis. Alexander von Humboldt er opdagelsesrejsende og rejser verden tynd i sin bestræbelse på at opdage nye ting og kortlægge ukendte egne.

Carl Friedrich Gauss er matematiker og astronom og hader at rejse. Han udforsker i stedet verden fra sit hjem i Göttingen, hvor han beviser, at rum er kurvet.

De to mænd er hinandens modsætninger; Humboldt har en umættelig interesse for verden omkring sig, mens Gauss på trods af at leve under Napoleonskrigene ikke har nogen idé om, hvem Napoleon er.

I 1828 mødes de to mænd i Berlin, og det danner omdrejningspunktet for denne begavede roman. Gennem en kombination af fakta og fiktion giver den et medrivende indblik i to enestående personer, der grundlæggende har formet vores forståelse af verden.

Flere bøger, der foregår i 1800-tallet

1900-tallet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Året er 1956, og butleren Stevens begiver sig for første gang i mange år uden for Oxfordshire, hvor han størstedelen af sit liv har arbejdet på det prominente Darlington Hall. Han er på vej til Cornwall for at besøge Darlington Halls tidligere husholderske miss Kenton, der har givet udtryk for et ønske om at genoptage arbejdet på godset efter mange år.

Rejsen bliver ikke blot en tur gennem det betagende Sydengland, men også en rejse gennem Stevens’ erindringer, der tager læseren tilbage til 1920’erne og 1930’erne. Resten af dagen skildrer mennesker stillet over for en verden i forandring. Den udforsker mellemkrigstidens sociale og politiske omvæltninger og menneskers forsøg på at navigere i dem – enten ved at handle og fejle eller at forholde sig passive og leve med konsekvenserne. En fin og stilfærdig roman med forunderlig dybde.

Flere romaner, der forgår i 1900-tallet