Britt anbefaler sommerlæsning

09.06.20
Mine anbefalinger til læsning i sommerferien består af de bedste bøger, jeg har læst i løbet af foråret. Du får også et par lytteanbefalinger, som du kan tage med på en tur ud i det danske sommerland, og så fortæller jeg, hvilke bøger jeg selv glæder mig til at læse i min sommerferie.

Mine anbefalinger er en god blanding af danske og udenlandske romaner.

Til min søster af Dy Plambeck
Jeg havde ikke læst noget af Dy Plambeck før denne bog, men det er bestemt ikke min sidste læseoplevelse med denne forfatter. Dy Plambeck roman beskriver to søstre, der tager på en biltur sammen til en ødegård i Sverige. Med på turen er fortællerens datter. Romanen beskriver søstrenes indbyrdes forhold og deres fysiske forhold til mænd og kvinder. Søstrene er meget forskellige - den ene er kraftfuld og selvstændig, den anden er underdanig og usikker. Det er en roman, der på smuk vis beskriver et stærkt bånd mellem to søstre, men som de næsten dyriske og sanselige kræfter, der er indlagt i fødslen og moderskabet. Det er en roman om stærke kvinder og om at komme videre, efter et parforhold der har været præget af vold og mental brutalitet. 

Omrids af Rachel Cusk
Indrømmet! Jeg læste ”Omrids” på grund af den hype, der har været omkring Rachel Cusk og hendes ”nye måde at skrive romaner på.” Rachel Cusks greb i ”Omrids” og den trilogi, som romanen er en del af, er at mane et billede af fortælleren frem uden at beskrive hende direkte. Fortælleren beskrives i stedet i kraft af hendes møder med andre mennesker og deres livsfortællinger til hende. Bogen handler om en fortæller, der tager til Grækenland for at undervise i skrivning – undervejs, i flyet, møder hun en mand, der fortæller om sine forliste ægteskaber. Gennem sidemandens fortællinger finder vi ud af, at fortælleren også selv kommer fra et nyligt brud og er i gang med en helingsproces. Romanen er, ud over at være en interessant og anderledes måde at skrive på, også en god sommerroman – fuld af græske cafeer og sejladser i det smukke blå hav ud for Athen.

Små påsatte brande af Celeste Ng
Celeste Ngs roman handler om to meget forskellige amerikanske familier. Den ene består af matriarken Elena Richardson, hendes mand og deres 4 teenagebørn. Familien bor i Shaker Heights, der er karakteriseret ved selvretfærdighed og regelrethed. Ind i familiens udlejningshus flytter den frie fugl og kunstner, Mia, og hendes datter Pearl. De to mødre lever ikke deres liv efter den samme formel, og da der mellem familiernes teenagere sker en vekselvirkning af forskellige opfattelser af, hvordan man bør leve sit liv, kommer det til et opgør mellem de to mødre, der også udvikler sig til et opgør mellem børn og forældre. Romanen er meget amerikansk, men rigtig god og anbefalelsesværdig underholdning.

En lykkelig slutning af Maren Uthaug
Maren Uthaugs roman er en grotesk beskrivelse af en familie, der i 7 generationer har været bedemænd. På nærmest Herman Bangsk facon har slægten efterhånden udviklet sig til at blive mere og mere degenereret, perverteret og aparte, og der er ikke meget varme og kærlighed at spore mellem familiemedlemmerne i den sidste del af slægtens led. Som en sidegevinst giver romanen giver en interessant beskrivelse af forandringerne i idegrundlaget for begravelsesritualet og holdningen til de døde op gennem historien.

Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood
Jeg er generelt ikke så meget til science-fiction romaner, men blev virkelig begejstret over ”Tjeneringens fortælling,” da den skriver et nærmest poetisk univers frem af stærke farver, der repræsenterer forskellige roller for kvinder i et fremtidigt og ultra-religiøst samfund. Romanen er virkelig tankevækkende og grum i sin beskrivelse af et samfund, hvor følelser er forbudte, og hvor formering og moderskab er sat på formel. 
 

Lytteanbefalinger:

Må jeg komme med dig hjem af Marie Aubert
Marie Auberts kuriøse små noveller om hverdagens længsler og drømme om at være en anden, end den man endte med at blive, er virkelig fine og absolut et lyt værd.

Min mor siger af Stine Pilgaard
Fantastisk og humoristisk portræt af en ung kvinde, der har hjertesorg pga. et nyligt brud med hendes kæreste. Lyt til den, og mor dig over det fabelagtige portræt af fortællerens mor, der siger, hvordan hun ved bedst, at fortælleren skal leve sit liv.  

Vegetaren af Han Kang
Jeg er stadigvæk i gang med denne lydbog og er ind i mellem nødt til at holde en pause. Bogen går lige i maven i sin beskrivelse af en kvinde, der beslutter sig for at blive vegetar – en beslutning så kontroversiel og uacceptabel for hendes mand og familie, at de begynder at udøve magt på hende for at tvinge hende tilbage i de rette normer. Romanen kan sammen med hendes anden roman ”Levende og døde” på det varmeste anbefales.

Min sommerlæseliste:

Vi er fem af Mathias Faldbakken
”Udkants-Norge mødes med domestic noir og Mary Shelleys Frankenstein. Og med et chokerende godt resultat. Et virkelig originalt stykke skrivekunst. ”– Jo Nesbø

Anmeldelser som denne af Mathias Faldbakkens nye roman har gjort mig nysgerrig efter at stifte bekendtskab med hans forfatterskab, og jeg glæder mig rigtig meget til at tage hul på det i sommer. Romanen er også nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2020.

Meter i sekundet af Stine Pilgaard
Efter at have lyttet til ”Min mor siger” er jeg solgt til Stine Pilgaards helt særlige tone og humor, og jeg glæder mig til at læse om hendes flytning til Velling i Vestjylland, og hendes strabadser med at lære at forstå vestjydernes minimalistiske konversationskunst.

Manhatten Beach af Jennifer Egan
Jeg var meget begejstret for Jennifer Egans ”Tæskeholdet banker på,” som jeg synes kunne noget helt særligt sprogligt. Derfor vil jeg glæde mig til at kaste mig over denne bog af hende, der tegner et tidsbillede af USA i tiden før og efter 2. verdenskrig.