Bøgerne der vandt DR Romanprisen

26.06.23
Keld Conradsen vinder DR Romanprisen 2023! Har du allerede læst romanen, så kan du finde alle de tidligere DR Romanpris vindere her.

Læs for eksempel Hundehoved af Morten Ramsland eller Dinosaurens fjer af Sissel-Jo Gazan, der vandt i henholdsvis 2006 og 2008. 

Rigtig god fornøjelse!

VINDER 2023

Byen og havet af Keld Conradsen. 

I 1960'erne gør en geologistuderende en stor og banebrydende opdagelse. Men da hun både er kvinde og enlig mor, bliver hendes videnskabelige resultater ikke anerkendt, og hun ender med at tage sit eget liv. Mange år senere dukker hendes historie op. 

VINDER 2022

Vølvens vej af Anne-Marie Vedsø Olesen

Første bind i en episk fortælling fra jernalderen om den unge vølve-kvinde Snehild og hendes vej til indflydelse og gudernes gunst. 

VINDER 2021

Margrete I af Anne Lise Martrand-Jørgensen

Med overblik og politisk list lykkes det den unge Margrete, datter af Valdemar Atterdag, at blive dronning i hele Norden og en af middelalderens mest magtfulde skikkelser. 

VINDER 2020

De døde fylder dagene med en smag af mønter af Carten Müller Nielsen

En russisk mand betaler en prostitueret for at tale med ham en hel nat på en bar. Det bliver en samtale om Tjernobylulykken, opvækst, kærlighed og tab. 

VINDER 2019

Guds bedste børn af Morten Pape.

En ung mand bliver dræbt på Holmbladsgade på Amager af to andre unge. Nogen tror motivet er racistisk, andre at det er umotiveret vold. Men helt sikkert er det, at alle implicerede har et hårdt liv. 

VINDER 2018

Hvor der er fugle af Maren Uthaug.

Johan vil arbejde som fyrpasser, men det kræver at han er gift. Han gifter sig derfor af nød med Marie og ikke med hans store kærlighed, Hannah, da hun venter barn med en anden. Det bliver et ulykkeligt liv for Johan. 

 

VINDER 2017

Vivian af Christina Hesselholdt. 

Biografisk roman om den amerikanske gadefotograf Vivian Maier (1926-2009). Hun passer rige folks børn og fotograferer ved siden af i tusindvis af folk på gaden. Vivian er speciel, og kun ved et tilfælde kommer billederne til offentlighedens kendskab. 

VINDER 2016

En ny tid af Ida Jessen. 

Thyregod, 1927. Lilly er 50 år og netop blevet enke. I sin dagbog ser hun tilbage på sit barnløse ægteskab med den knarvorne læge Bagge og på alt det, der kunne være blevet anderledes, hvis hun havde truffet nogle andre valg.

 

VINDER 2015

Godhavn af Iben Mondrup. 

Tre danske søskende vokser op i Grønland i 1970'erne. Venskaber og naturen betyder meget for dem, og efterhånden også det andet køn. 

VINDER 2014

Den sønderjyske farm af Erling Jepsen. 

Ved foden af Gramby Bakke i Sønderjylland i 1960'erne slår den 12-årige Allan sig på kaninavl, altimens det groteske og sorte udfolder sig omkring ham. Både i hans dysfunktionelle familie og i lilleput-samfundet, der rystes ved ankomsten af en sort kvinde. 

VINDER 2013

Profeterne i Evighedsfjorden af Kim Leine.

Den unge norsk-danske præst Morten Falck rejser i 1787 til Sukkertoppen i Grønland for at missionere. Mange voldsomme oplevelser venter ham, og efterhånden geråder han i tvivl om sig selv og sit virke. 

VINDER 2012

Det syvende barn af Erik Valeur.

Syv spædbørn får en fælles start på børnehjemmet Kongslund i 1961. Næsten 50 år senere modtager nogle af dem et mystisk brev. Hvem var det syvende barn, hvorfor er dets identitet og skæbne så omhyggeligt skjult? Spørgsmålet skaber ravage i medierne og i magtens korridorer. 

VINDER 2011

Det dobbelte land af Birgithe Kosocic. 

I en række erindringsglimt genoplever Milovan sit eget liv og de valg, han har truffet, som er tæt forbundet med hans egen og slægtens historie, og dermed også Jugoslaviens historie i det 20. århundrede, helt frem til borgerkrigen i 1991. 

VINDER 2009/2010

Liberty af Jakob Ejersbo. 

13-årige Christian kommer til Tanzania med sin far og bliver venner med den indfødte Marcus. Da han efter et ophold i Danmark vender tilbage for at realisere drømmen om et diskotek sammen med Marcus, får kulturforskellene fatale følger. 

VINDER 2008 (uddelt i 2009)

Dinosaurens fjer af Sissel-Jo Gazan.

Er verdens fugle dinosaurernes efterkommere? Det er emnet for Annas speciale på biologistudiet, og jo dybere hun trænger ned i emnet, des tydeligere bliver det, at både videnskabelig og almenmenneskelig uredelighed kan få voldsomme konsekvenser. 

VINDER 2007 (Uddelt i 2008)

Mærkedage af Jens Smærup Sørensen. 

Slægtsroman om de to førende familier i landsbyen Staun fortalt gennem en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en 60-års fødselsdag i 2003. 

VINDER 2007 (Uddelt 2007)

Vi, de druknede af Carsten Jensen. 

En beretning om 4 generationer af sømænd fra skipperbyen Marstal i det 19. århundrede, som satte livet på spil på verdenshavene, og om konsekvenserne for de efterladte. 

 

VINDER 2006

Hundehoved af Morten Ramsland.

En roman om en norsk familie, og deres turbulente liv gennem det tyvende århundrede, hvor hovedpersonen Askild og hans søn Flapøre er ledetråden i afdækningen af slægtens opture og nedture.

VINDER 2005

Undtagelsen af Christian Jungersen. 

På Dansk Center for Information om Folkedrab modtager de to ansatte Iben og Malene dødstrusler, der sætter samarbejdet på centeret i relief og afslører et morads af intriger, mobning og ondskab. 

 

VINDER 2004

Unn fra Stjernestene af Hanne Marie Svendsen. 

Med den stærke og lidenskabelige Unn i centrum fortælles om klosterliv, åndelige strømninger og hverdagsliv i 1300-tallets Sydgrønland. 

VINDER 2003

Trefoldighedsbarn af Vagn Lundbye.

Erindringsroman om en barndom og opvækst i Århus før og under 2. verdenskrig præget af en voldelig og alkoholiseret far sat over for udryddelsen af den tasmanske urbefolkning i det 19. århundrede.

VINDER 2002

Helt og heltinde af Hans Otto Jørgensen.

Ejnar er bondesønnen og Ida er daglejerdatteren, og de får hinanden lige efter 2. verdenskrig. Deres liv bliver hårdt med meget arbejde og en stille lykke.

 

VINDER 2001

Bonsai af Kirsten Thorup. 

Beretningen om Nina og Stefans livslange kærlighed, med alle dens åbnende og begrænsende facetter, fortalt dels af dem selv, dels af andre i en kaleidoskopisk mosaik. 

VINDER 2000

Genspejlet af Svend Åge Madsen.

Denne roman problematiserer en række etiske, filosofiske og videnskabelige spørgsmål, idet den handler om en gen- og bevidsthedsforsker, som gennem kloning håber at få kontakt med sin elskede kone, som døde af en uhelbredelig sygdom. 

VINDER 1999

En skidt knægt af Vent Vinn Nielsen.

Om to umage venners tilværelse i en lille by i Vendsyssel fra 1960'erne og fremad. På hver deres facon bryder de ud af det klaustrofobiske miljø, men resultatet er henholdsvis moralsk forfald og følelsesmæssig indkapsling. 

Materialer