Gode bøger om veninder og skoleliv til 4. klasse

Vi bliver rigtig tit spurgt om gode bøger om veninder og venskaber til netop 4. klasse. Her er en liste med alt det bedste om netop det. Nogle er lette og hurtige at læse til de dage, hvor det gerne må gå lidt stærkt. Andre kræver lidt mere af læseren.

Fantastisk ny danseserie. Serien handler om Natalie som bliver overtalt af sin bedste veninde, Vega, til at søge optagelse på Den Kongelige Balletskole. Til begges store overraskelse bliver Natalie faktisk optaget på skolen. Natalie er selvfølgelig glad, men Vega føler sig forrådt og bliver rasende. Så hvad gør man så, når man er Natalie? Følger sin drøm om at danse og prøver at finde nye venner i det lidt barske dansemiljø eller? Bogen er kun lix 15 men der er masser af historie og handling alligevel. Kapitlerne er korte og der er masser af flotte illustrationer. 

I serien "Min største hemmlighed" følger man forskellige piger, og alle bøgerne kan læses uafhængige af hinanden. Det er et stort hit i børnebiblioteket med den slags bøger. Fælles for pigerne i serien er, at de hver især går med en hemmelighed, som de har svært ved at fortælle til deres forældre. I bogen om Basma går hun rundt med en knugende angst for at fortælle sine forældre, at hun måske ikke længere er så dygtig til matematik, som forældrene har været vant til og er så frygteligt stolte af! Bøgerne handler i virkeligheden om at finde sig selv og om at række ud og bede om hjælp eller indrømme, at man er ked af det. Noget man kan spejle sig i. Bøgerne er skrevet i lix 14, flot sat op med god tekststørrelse. Et sikkert hit. 

Ny humoristisk dagbogs-serie som allerede har mange fans. Bogen handler om Lullu, hvis forældre lige er blevet skilt. Normalt går familieferien til dejlige Spanien. Men ikke i år til Lullus store iiritation. Istedet skal hun til Lolland (!) med mor, hendes nye kæreste og hans to sønner. Det kan faktisk ikke blive meget værre, hvis du spørger Lullu... Bøgerne i serien er virkeligt sjove, teksten fylder lige tilpas og Lullus liv er helt håbløs på den ret søde og sjove måde. 

 

Pigeliv er en af vores allermest populære venindeserier. I bøger følger man de forskellige piger i en gruppe og bøgerne kan strengt taget læses uafhængigt af hinanden men fungerer allerbedst i rækkefølge. I første bog i serien, "Klassens Dronning" finder Josefine ud af, at de gamle bedste veninder ikke har lyst til at gå i klasse med hende efter sommerferien. Det kommer som et chok for Josefine, som indtil da netop har været klassens ubestridte dronning og den mest populære pige i klassen. Historierne i serien beskriver pigernes oplevelser og følelser helt i øjenhøjde med lsæerne og beskriver alt fra mobning på sociale medier til følelsen af at føle sig anderledes og alene. 

Skøn serie der går lige i hjertet. Fifi og Chili er bedste venner, der deler næsten alt. I "Tabertøsernes hævn" er de konstant offer for Signe og hendes slængs drillerier. En dag kommer Fifi og Chili til at tage ens t-shirts på i skole, og så bliver de med det samme mobbet, men nu har de fået nok! Da de opdager en hemmelighed om Signe, har de måske en chance for at få hende til at stoppe med at mobbe. I "Pebermynte tricket" vil Fifi vildt gerne være forsanger i klubbens band, men til audition stiller Sara også op, og hvad mon der sker, hvis Sara bliver valgt. Det viser sig, at det er guld værd at have gode venner.

Hovedpersonen Rose er netop startet i 5. klasse. Hun har aldrig været rigtig gode venner med de to mest populære piger i klassen, men pludselig er de helt vildt søde og vil gerne være venner med Rose. Men hvad så med Rose bedste ven Klara? I de to populære piges øjne, er Klara vildt barnlig og hende vil de ikke være venner med. Bogen beskriver rigtig fint de følelser og svære valg, Rose står midt i. Ikke nok med, at hun pludselig skal vælge mellem veninderne, så er der også en begyndende pubertet på vej, med alle de modstridende følelser den bringer med sig.

Virkelig fin tegneserieroman om at finde sig selv i en verden, som voksne har vendt på hovedet. Veras far har fundet en ny kæreste, og han skal skilles fra mor. Så mor og Vera flytter på landet, og Vera skal skifte skole. Veras mor er meget trist og grå, og der er meget nyt, som Vera skal forholde sig til. Kan hun mon få nye venner? Hvordan bliver mor den gamle, glade mor igen? Til jul laver Vera en ønskeseddel, der viser sig at have magiske kræfter, når hun bærer den med sig i lommen, krøllet sammen til en kugle. En ønskekugle. Stille og roligt begynder Veras ønsker at gå i opfyldelse - nogle på helt andre måder, end Vera kunne forestille sig. 

Endnu en fantastisk serie af Krogsøe, som også er forfatter til bøgerne om Rose. I serien om Selma går alt fra at være rigtig godt til at være rigtig skidt. Selma og bedsteveninden Maja bliver pludseligt uvenner. Maja begynder at holde Selma udenfor og faktisk også at mobbe hende. Selma er knus og hendes mor forstår ingenting. Langsomt begynder hun at snakke med to andre piger, som hun egentlig aldrig har talt med før. De er søde men også meget anderledes og lidt underlige. Bøgerne beskriver så fint hvordan det føles at stå udenfor flokken og hvor vigtigt venskaber er i den alder. Som en ekstra bonus er bøgerne enormt godt stillet op. Teksten fylder lige tilpas, kapitlerne er ikke for lange og man flyver lige igennem bøgerne. 

Rosas bedste veninde Lærke forelsker sig i Thor, og fordi Rosa bor på samme vej som Thor, forventer Lærke, at Rosa skal spørge Thor, om han vil være kærester med Lærke. Det har Rosa slet ikke lyst til. De to veninder ender med at blive uvenner, og Rosa føler sig helt alene i verden, da de andre piger i klassen også vender hende ryggen. Derhjemme har Rosa det også svært. Hun er skilsmissebarn og pendler mellem sin far og mor, der begge har nye kærester, som de har fået børn med. Rosa føler sig tilovers og splittet mellem to verdener. Og så er der lige Jimmy. Den nye nabodreng. Hvorfor kan han få Rosas hjerte til at banke ekstra hårdt?

Olivia har en 7/7-ordning og bor hver anden uge hos mor og hver anden uge hos far. Det er vidt forskellige uger og liv hos henholdsvis mor og far, men Olivia elsker begge dele. Hun synes faktisk, hendes liv er perfekt. Men en dag starter der en ny pige i klassen, og den gode dag det skulle have været, ender helt anderledes end Olivia havde tænkt, for den nye pige får hendes nye gode plads ved vinduet, og så starter en række af begivenheder, der vender op og ned på Olivias ellers så perfekte liv.