Sammen om Verdensmål

Når verdensmål bliver hverdagsmål - På biblioteket arbejder vi på at omsætte FN's verdensmål til håndgribeligt handlinger. Du kan også være med.

Af Stine Overgaard Jørgensen

Håb, handling og fællesskab

De fleste af os har nok lagt mærke FN’s 17 verdensmål. De dukker op overalt med deres spraglede farver og deres ambitiøse vision for verden. Biblioteket er ingen undtagelse. Vi er nemlig ret vilde med verdensmål.

Noget af det bedste ved verdensmålene er, at de lægger op til handling, og at de giver håb for fremtiden. Det er så nemt at miste modet og blive overvældet over de udfordringer, verden står over for, men vi må ikke glemme, at vi hver især kan være med til at gøre en forskel ved at træffe grønne og sociale valg i vores hverdag. Og hvis vi gør det i fællesskab, får vores handlinger endnu større tyngde og rækkevidde.

I bibliotekets arbejde med at fremme FN’s verdensmål er det blevet vores mantra, at vi vil skabe håb, handling og fællesskab. Vi vil arbejde for bæredygtig forandring på alle mulige måder – og vi drømmer om at gøre det sammen med byens borgere.

 

Verdensmålsworkshop og idegenerering

Den drøm skød vi i gang med et brag søndag d. 15. januar, hvor 35 engagerede borgere var mødt op til fire intensive timer, hvor vi havde tid til at beskæftige os med verdensmål på flere forskellige måde.  Bæredygtighedspsykolog og ph.d. Simon Elsborg Nygaard holdt oplæg om bæredygtighed og verdensmål, vi spiste lækker grøn frokost og ikke mindst holdt vi en kreativ workshop og brainstormede på ideer til, hvordan vi sammen kan fremme verdensmålene lokalt. Der var utroligt mange gode ideer.

Inden vi tog afsked, opfordrede vi alle de borgere, som havde mod på at blive en del af et bæredygtigt handlingsfællesskab, til at møde op ugen efter til det første netværksmøde.

 

Mandagsmøder i verdensmålenes tegn

Mandagen efter var vi tretten til bords, da vi søsatte vores nye bæredygtige fællesskab, som har til hensigt at fremme verdensmålene her i Silkeborg kommune. Alle var enige om, at nu er det tid til at handle. Stemningen var høj og vi fik allerede talt os frem til, hvilke af vores mange ideer vil tage fat på først. Vi vil eksempelvis:

  • Sy muleposer ud af overskudsstof og sende dem i omløb i byen, så de kan komme Silkeborgs borgere til gavn
  • Sætte fokus på biodiversitet ved at kaste lys på vores kommunes mangfoldighed af arter og deres særart og levebetingelser
  • Planlægge bæredygtige markeder, hvor hele byen kan mødes om sjov, samtale, debat og få mulighed for at lære lokale, bæredygtige tiltag at kende

Det er blot nogle af de ideer, som vi er optaget af, og der vil helt sikkert dukke flere op, når snakken går blandt engagerede mennesker.

Du kan også være med, hvis du har tid og lyst til at være med i et bæredygtigt fællesskab, som sætter handling og håb over dommedagssnak. Du kan blot møde op om mandagen i Makerspace på Silkeborg Bibliotek klokken 15, eller du kan skrive en mail til Peter (ph@silkeborgbib.dk) eller Stine (soj@silkeborg.dk) og få mere information.