Hverdagen i vuggestuen
Vi skal tidligt op, smøre madpakker, tøj på og ud ad døren - vi skal ind i de rutiner, vi måske har sluppet i løbet af ferien. Det samme gælder barnets hverdag i dagtilbuddet. Samling, vaskehænder, dække bord, sove middagslur, sko på og ud og lege.
Af Imone Dahl Kramer
Heldigvis har hverdagen sin egen indbyggede superkraft! De mange gentagelser og rutiner er nemlig rent guf for børns udvikling og sprogtilegnelse. Som de voksne omkring barnet kan vi støtte barnet ved at sætte ord på hverdagens rutiner og gentagelser – imens man gør det! Ja, du tager sko på, kan du få foden helt ned i skoen, se, du får sæbe på hele hånden, på din lillefinger, ringfinger, lange finger… osv. Når du sætter ord på det, du og dit barn laver sammen i hverdagen, hjælper det barnet til at forstå verden og give udtryk for egne behov, følelser og hvad han/hun er optaget af. Barnet forstår og lærer bedst om sproget, hvis du bruger det som en naturlig del af jeres daglige samvær. På den måde bliver de daglige rutiner med alle deres gentagelser en god platform til at træne sproget.
Jaja, tænker du nok, det er lettere sagt end gjort i en travl hverdag.
Heldigvis findes der rigtig mange gode bøger, der netop tager os igennem hverdagens genkendelige rutiner og de mange ord, begreber og oplevelser, der knytter sig til dem. Og tænk engang, bøgerne har også deres helt egen superkraft! Hver gang man åbner en bog, er der nemlig de samme ord, samme billeder og samme historier i dem. Det er ren sprog-magi! Og så er det hyggeligt at sidde sammen og pege rundt i bogen, mens man snakker om de billeder, man ser og læser i historien. Igen og igen og igen. Ordene i bogen fletter sig ind i barnets liv og hverdag og giver derfor dit barn bedre mulighed for at udtrykke sine behov, oplevelser og følelser.