Strategien 2025-2031

Et stærkt folkebibliotek for alle

Vi vil gøre det muligt for kommende generationer at leve bæredygtige liv og skabe en bæredygtig verden. Vi vil gøre det let og relevant for borgeren at bruge Silkeborg Bibliotekerne – igennem hele livet.

Vi ønsker at være til stede i borgernes hverdag, såvel som i kommunens strategiske dagsorden, for på den måde at bidrage til stærke by- og lokalsamfund overalt i kommunen og ikke mindst for at gøre det muligt for alle borgere at blive en del af et fællesskab.

Silkeborg Bibliotekerne består af hovedbiblioteket i Silkeborg, Mosaikken – Kjellerup Bibliotek og Kulturhus, Gjern Bibliotek, Toftebjerg – Them Bibliotek og Medborgerhus, Silkeborg Arkiv, Silkeborg Medborgerhus, Nordre Fælleshus samt Lunden.

Silkeborg Bibliotekerne har fokus på at understøtte det gode bæredygtige liv. Det gælder både den enkelte borgers trivsel og livsmestring, som vi kan styrke ved at facilitere og støtte handledygtighed, handlemuligheder og deltagelse i fællesskaber. Og så gælder det vores fælles fundament for samfundets fremtid, det demokrati, vi sammen skaber, og den sammenhængskraft, som er en forudsætning for bæredygtige liv. Både socialt, økonomisk og miljømæssigt.

Kultur-, Fritid-, Outdoor- og Idrætsudvalgets Vision og Kulturstrategi 2025-2031 er et vigtigt bagtæppe for vores strategi.

Hertil kommer bibliotekets lovgrundlag, hvor formålet med at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet, samt den frie og lige adgang for alle til bibliotekets ydelser er de bærende elementer.

Bibliotekets arbejde og fokusområder vil derfor i årene 2025-2031 være defineret af kommunens politiske indsatsområder og biblioteksloven.

 

Et stærkt folkebibliotek til tiden

Silkeborg Bibliotekerne har som en dannelses- og kulturinstitution et ansvar for at reflektere samfundets store udfordringer. 

Et folkebibliotek til tiden er forpligtet til at knytte fortid til fremtid og dermed føje en historisk dimension til den sammenhængskraft, og det fundament vores samfund bygger på. En historiebevidsthed er helt afgørende for tolkningen og løsningen af fremtidens udfordringer. 

Samtidig har Silkeborg Bibliotekerne en række public service-forpligtigelser. Vi skal sætte fokus på den gode samtale og skabe det nødvendige vidensgrundlag for borgernes deltagelse og engagement i samfundet. Vi skal lægge rum til borgerfællesskaber og partnerskaber, som favner alle. 

I den forbindelse er det vigtigt for os at række ud til de øvrige kultur­institutioner og invitere dem indenfor til samarbejder. Hertil kommer, at biblioteket fortsat vil engagere sig i forpligtende partnerskaber på tværs i kommunen. Ikke mindst når det gælder udbredelsen af læsekultur, kultur som sundhedsfremme samt bæredygtighed.

Vi skal skabe rum, hvor der er højt til loftet og plads til uenighed. Her kan man møde mennesker og holdninger, der er anderledes. Vi skal give borgeren mod og lyst til at deltage i den debat, som former fremtiden, for kun på den måde kan vi komme den øgede polarisering til livs. 

Civilsamfundet er centralt for morgendagens sammenhængskraft, og derfor vil vi skabe rammer for, at civilsamfundets fællesskaber kan udfolde sig hos os. 
 

Biblioteket vil med sit engagement i 

civilsamfundet skabe forudsætninger 

for, at borgerne oplever en reel mulighed 

for aktivt at bidrage til den fortsatte 

udvikling af samfundet. 


På den måde opfylder biblioteket sit mål om at understøtte og udvikle den nødvendige demokratiske samtale – og ikke mindst understøtte tanken om social bæredygtighed.

 

Strategiske pejlemærker for Silkeborg Bibliotekerne 2025-2031

Biblioteket vil have alle med. Vi skal både forstå, og vi skal nedbryde de sociale og kulturelle barrierer, som hindrer os i at nå alle. 

Silkeborg Bibliotekerne står på et fundament af dannelse, fællesskab og lige muligheder for deltagelse. Hverken sociale, uddannelses­mæssige eller økonomiske grunde må være afgørende i forhold til at gøre brug af bibliotekets ydelser. Vi skal finde de lukkede døre – åbne dem – og gøre biblioteket tilgængeligt for den enkelte. Og ikke mindst skal de fysiske rum, biblioteket tilbyder, adressere de mangeartede behov, borgerne har for oplysning, oplevelse, overraskelser og for mødet med andre

Strategiske pejlemærker for Silkeborg Bibliotekerne 2025-2031

Silkeborg Bibliotekerne vil være til stede i borgerens hverdag

Det levede liv er hverdagsliv. Og her skal biblioteket være. Lige midt i silkeborgensernes hverdag – tilgængeligt, mangfoldigt og nærværende. 

Demokrati, oplysning, litteratur og aktive fællesskaber er vores fundament, når vi bidrager til borgernes liv. 

Vi ønsker dertil at styrke borgernes digitale medborgerskab, så vi på den måde gør det muligt at agere kompetent i en foranderlig verden.

 

Silkeborg Bibliotekerne vil være et relevant samlingspunkt for den offentlige samtale

Vi vil sammen med borgerne facilitere samtaler og debatter om tidens store og små emner. 

Vi vil styrke mødet imellem forskellige synspunkter – den levende samtale. Vi vil styrke demokratiet og lysten til at deltage i Silkeborg Kommune. 

Alle har ret til at blive lyttet til – både børn og voksne. Silkeborg Bibliotekerne vil på den måde spille ind i trivselsdagsordenen. 

Vi ønsker at facilitere meningsskabende aktiviteter for borgerne, hvor de bærende elementer er litteraturen, demokratiet, samtalen og fællesskabet.

 

Silkeborg Bibliotekerne vil være omdrejningspunkt for en stærk læsekultur

Vi folder litteraturen ud, åbner vidunderlige verdener og giver gode læseoplevelser, der udvider horisonter og giver plads til den frie fantasi. 

Men læsekultur er meget mere end det. 

For alle aldre giver læsekultur udsyn, indsigt, perspektiv og træner evnen til fordybelse. 

Læsekultur er fællesskaber og samvær – ikke mindst i familierne. 

Læsekultur afhænger ikke af bestemte platforme – men har fokus på den aktive, involverende formidling af litteratur.

 

Silkeborg Bibliotekerne vil være bæredygtige i tanke og handling

Biblioteket har fokus på tre vinkler på bæredygtighed – den sociale, den økonomiske og den miljømæssige. Som verdensmålscertificeret bibliotek er vi forpligtet til at fokusere på verdensmål og bæredygtighed ud fra tre overordnede indsatsområder – formidling, borgerinddragelse og egen drift. 

Silkeborg Bibliotekerne vil udbrede viden om bæredygtige forandringer og være katalysator for, at borgerne mødes og handler i fællesskaber, som kan understøtte dem i at leve et bæredygtigt liv.

 

... når alt kommer til alt ...

Silkeborg Bibliotekerne vil frem for alt være relevante. Relevante i forhold til borgerne, som kommer ind ad døren hver dag. Men ikke mindst i forhold til dem, som ikke har mødt os endnu. 

Det kan vi kun være, hvis vi går til verden med et ønske om forandring. Vi vil skabe genkendelse i forhold til både de brugere, vi allerede har – og de brugere, som endnu ikke kommer på bibliotekerne, men som vi rækker ud efter. 

At skabe relevans som folkebibliotek er at lytte og forstå forskellighed. Alle har ret til dannelse, og alle har krav på at blive lyttet til. 
 

Biblioteket vil være lommer 

af nærvær i borgerens liv. 


Ethvert menneskes liv består af et væld af faser. 

Barn, ung, studerende, familie, arbejdende, ledig eller pensionist. Mange forhold igennem livet vil på forskellig vis definere vores dagligdag.

Silkeborg Bibliotekerne vil understøtte borgerens muligheder for at skabe mening i og mestring af eget liv uanset udgangspunkt og aktuel livssituation. Biblioteket er frirummet, hvor mennesker mødes, nysgerrigheden vækkes, og engagementet skabes. 

Vi skal forstå at ramme både hjerte og forstand hos dem, vi ønsker at være relevante for. Og vi skal forstå at holde mange døre åbne for de borgere, vi ønsker at favne. 
 

Derfor vil vi først og fremmest gøre 

det let og relevant for borgerne at 

bruge Silkeborg Bibliotekerne 

– igennem hele livet.

Har du problemer med at åbne, læse eller på anden måde tilgå materialerne på denne side, kan du kontakte Britt Skjoldborg, britt.skjoldborg@silkeborg.dk.