Sproggaven

Silkeborg Bibliotekerne er en del af ”Sproggaven”, der hjælper udvalgte børnefamilier med at udvikle deres børns sprog.

Helt konkret består Sproggaven i, at de udvalgte familier på tre forskellige tidspunkter i deres barns liv får tilbudt en gratis Sproggave. Sproggaven er en kuffert, en rygsæk eller en taske med både bøger og legetøj, der kan hjælpe forældre med at stimulere deres børns tale gennem både oplæsning og leg.  

Sådan får I en Sproggave

Det er ikke biblioteket men sundhedsplejen, tosprogsvejlederne og tale-hørekonsulenterne, der er med til at udvælge de familier, som får tilbudt en Sproggave. Den første Sproggave udleveres af sundhedsplejen, når barnet er 8 måneder gammelt. Når barnet fylder 2 år, får det en invitation med posten til at hente den næste Sproggave på det lokale bibliotek. Hvis barnet stadig har behov for en Sproggave, når det fylder 3 år, vil denne blive udleveret i børnehaven.

Udlevering af Sproggaven til de 2 årige på biblioteket

De børnefamilier, der er blevet udvalgt til at være med i Sproggaven, får omkring barnets 2 årige fødselsdag en invitation med posten til at komme ind på det lokale bibliotek og hente deres Sproggave. Invitationen indeholder et nummer, som familien skal medbringe for at få udleveret Sproggaven.

 en rygsæk med bøger og legetøj. Kom og hent rygsækken på ... bibliotek. Dit gavenummer er... Kærlig hilsen børnebibliotekerne i Silkeborg.

 

Brochure om børnebiblioteket på forskellige sprog

På biblioteket står vi altid klar til at vise familierne rundt og fortælle om alle de tilbud, vi har. Er man tosproget har vi lavet en brochure på udvalgte sprog, som fortæller om børnebiblioteket. I brochuren fortæller vi om, hvor meget vi som bibliotek kan tilbyde en børnefamilie. Der står også, hvor vigtigt det er at læse højt for sit barn, hvordan vi kan hjælpe med at finde bøger på modersmålet, tilbyder hjælp til computer, borger.dk og andre ting, og at man altid er velkommen til at bruge biblioteket som et hyggeligt mødested for hele familien.

Du kan se brochuren om børnebiblioteket på de udvalgte sprog nedenfor:

Sproggaven er et samarbejde i Silkeborg Kommune mellem sundhedsplejen, Børne- og familieafdelingen, Kompetencecenteret for sproglig, kulturel og social Integration, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) og Silkeborg Bibliotekerne. Du kan læse mere om Sproggaven på kommunens hjemmeside lige her