Tove Ditlevsen 100 år

Tove Ditlevsen var i sin levetid en markant skikkelse i den litterære offentlighed og hendes forfatterskab nyder i disse år fornyet popularitet.

Den 14. december ville forfatteren Tove Ditlevsen være fyldt 100 år. Hun døde alt for tidligt i 1976, og står i dag som en uomgængelig skikkelse i det 20. århundredes danske litteratur. På 100-året for Tove Ditlevsens fødsel udkommer digtsamlingen, Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø, som rummer digte fra hele forfatterskabet - såvel kendte klassikere som mindre kendte tekster, fx arbejderdigte - udvalgt af forfatter Olga Ravn.  

"Jeg ville være enke og jeg ville være digter - og drikke mig ihjel!" 

"Jeg, som aldrig havde kunnet udstå spiritus, tog omkring 1967 den faste beslutning at drikke mig ihjel. Jeg valgte whisky som det hurtigste og sikreste middel, men der var endnu mennesker, som ikke ville se på denne ødelæggelse uden at røre en finger. De fik mig indlagt på Sct. Hans, og der tilbragte jeg blandt sindssyge og lidende den hidtil lykkeligste periode i mit liv ... ” Det selvbiografiske stof præger med en uforfærdet selvfølge hele forfatterskabet. For Tove Ditlevsen var litteraturen og livet to helt forbundne størrelser. Litteraturen sprang ud af et sind, der ikke kun havde stor kunstnerisk fornemmelse for den udsattes position, men som også selv var plaget og udsat. I 1976 begik Tove Ditlevsen selvmord, men hun efterlod sig et imponerende forfatteskab rigt på levet liv.

Barndommens gade, flygtig kærlighed og hverdagsliv

I første del af sit forfatterskab kredsede Ditlevsen særligt om barndommen, og hun blev kendt netop for at betræde og udforske barndommens gade, alle barnets længsler og drømme. Hun viser i digte, noveller og romaner en præcis og indlevende forståelse for barnets blik på sig selv, på voksenlivet, og for de kærlighedsrelationer, der omgiver det. 

Senere lod Ditlevsen særligt sit blik hvile på ægteskabskonflikter og generationsproblemer. Synet på kærligheden, ofte i en illusionsløs form, løber som en rød tråd gennem hele forfatterskabet. Hos Tove Ditlevsen er kærligheden tit flygtig og angsten for at miste den, man elsker, er presserende. Hendes forfatterskab er fyldt med hverdagens begivenheder, det almindelige, det trivielle (som æggemadder, lyse kjoler og opvasken), men samtidig rummer teksterne alle de udsving, som hverdagslivet også kan være fyldt med: utroskab, jalousi, misbrug og ensomhed. 

Fornyet popularitet

Det biografiske i Tove Ditlevsens tekster fortynder ikke forfatterskabets litterære kvaliteter, men er med til at fremkalde stemninger, følelser og situationer som vi kan genkende fra vores samtid. I de seneste år har hendes forfatterskab netop opnået fornyet popularitet og inspireret forfattere som Suzanne Brøgger, Lone Hørslev og Olga Ravn. Ditlevsens forfatterskab er værd at stifte bekendtskab med, ikke kun fordi det beskriver menneskelivet (og især kvindelivet) i al sin almindelighed, men fordi det beskriver en universel og alment gyldig livsangst og identitetssøgen. 

Artiklen tager udgangspunkt i en artikel skrevet af litteraturkonsulent  Gro Frank Rasmussen, Helsingør Kommunes Biblioteker.

Materialer
Reservér
  • Bog

Barndommens gade

Af Tove Ditlevsen (2007)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Det tidlige forår

Af Tove Ditlevsen (2015)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Gift : erindringer

Af Tove Ditlevsen (2012)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Vilhelms værelse

Af Tove Ditlevsen (2015)
Læs mere
Tove Ditlevsen: Jeg ville være enke, og jeg ville være digter : glemte tekster
Reservér
  • Bog

Jeg ville være enke, og jeg ville være digter : glemte tekster

Af Tove Ditlevsen (2015)
Læs mere
Tove Ditlevsen: Samlede digte
Reservér
  • Bog

Samlede digte

Af Tove Ditlevsen (2001)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Samlede noveller

Af Tove Ditlevsen (2015)
Læs mere