Foto af Stine Pilgaard
Foto: Astrid Dalum

Stine Pilgaard - og de fritsvævende associationer

04.06.21
Oplev Stine Pilgaard til Højland i en samtale om alvor, humor og sproget i hendes seneste roman: Meter i sekundet

Når man åbner en roman af Stine Pilgaard - hvad enten det er "Min mor siger", "Lejlighedssange" eller hendes seneste "Meter i sekundet," så er der fuld knald på sproget. Romanerne består af horoskroper, monologer, brevkasser, sange og prosa - og sprogekvilibrismen stopper ikke her - for hendes prosa emmer af et sprogligt overskud, der bl.a. tager form af en insisterende humor, der driver ned ad siderne.

Stine Pilgaards humoristiske og varme roman "Meter i sekundet" handler om en nybagt mor, der flytter til Vestjylland. Her oplever hovedpersonen - der lider af fritsvævende associationer - og ofte taler lige ud af posen, at vestjyderne ikke afslutter deres sætninger og bestemt ikke sætter pris på den slags samtale, som hun gør. Gennem dialoger mellem jeg-fortælleren og det farverige vestjydske persongalleri åbner der sig et sprogligt springvand af sjove misforståelser, skæve forventninger og dobbeltmoralske selvopfattelser. Ved siden af frustrationerne med at føre en fælles samtale med vestjyderne, skildrer romanen med varme og følsomhed tiden som nybagt mor, og hvordan det er - langsomt - at slå rod et fremmed sted.

"Meter i sekundet" udkom netop, som Danmark så småt begyndte at åbne op efter den første coronanedlukning sidste forår, og danskerne dukkede frem af deres huse med en nyvunden respekt for naturens magt. Romanen fik en fantastisk modtagelse, og den er solgt i svimlende antal og har senest vundet De Gyldne Laurbær.

Hvis du ikke allerede har læst Stine Pilgaards romaner, så får alle hendes 3 romaner de varmeste anbefalinger af mig.

Køb din billet til min samtale med Stine Pilgaard til Højland

Du kan også se interviewet online den 19. juni kl. 15-16 

Jeg håber, at vi ses!

/Britt

Tags
Materialer