Sort/hvidt billede af 7 børn og deres forældre fra år 1885

Slægtsromaner og slægtshistorie

Måske er jeg gammeldags. Jeg tror i hvert fald ikke, at ret mange moderne mennesker har det på samme måde som mig. Men det kan I måske svare mig på, efter I har læst denne anbefaling?

Jeg forstår mig selv igennem min slægts glasmosaik. Jeg er, som jeg er, blandt andet fordi min oldefar (på min farmors side) havde en slidbanefabrik i Viborg, og fordi min oldemor (på min mormors) spillede forrygende mandolin til alle familiekomsammener. Mine brede skuldre og solide ben stammer fra Plougsgård på Holmsland og mine krøller fra et parcelhus i Himmerland.

Måske føler jeg mig stærkt knyttet til min slægt, fordi mine bedsteforældre blev meget gamle, og fordi de selv elskede historie. Jeg har altid fået fortalt historier om dengang, der kom elektricitet til Vestjylland, om da Lillebæltsbroen blev indviet og om, hvordan det var at leve i København i efterkrigstiden (lugten var ram!). Man kan sige, at mine bedsteforældre har bragt mig Danmarkshistorien på et sølvfad og igennem deres egne minder og erindringer, gjort den levende. Og måske derfor nyder jeg også ekstra meget at læse en god slægtsroman – det giver så dejligt et indblik i samtiden, imens man får en god historie!

Læs med nedenfor, hvor jeg anbefaler en række skønne slægtsromaner og et par fagbøger, som kan hjælpe dig med at finde din egen slægtshistorie.

Desuden kan du følge det her link, som er Rigsarkivets bud på, hvordan du kommer godt i gang med slægtsforskningen. 

Synes du danmarkshistorie er spændende, men lange historiske fagbøger er ikke lige dig? Så skal du låne Lillys Danmarkshistorie. Her skildrer Laneth Danmarks historie fra hendes bedstemødres perspektiv, så du både får en personlig historie og hardcore facts. Bogen er ikke en man behøver læse fra ende til anden – man kan sagtens slå op på en tilfældig side og blive beriget med en god historie.

Her kommer vi tæt på Hellebergs mormor Marie og Oldemor Mariane, og følger deres liv i Thy omkring år 1900. Vi får et indblik i livet som jordemoder i provinsen og begge kvinders kamp for at holde fattigdommen for døren – både den åndelige og den mere jordnære fattigdom.

Og skulle du blive bidt af Maria Helleberg, kan du opleve hende på Kjellerup Bibliotek den 19. maj 2022. Book din billet her

Her er en stærk og lidt knugende fortælling om pigen Maries rejse fra et daglejerhjem i 1930’ernes Langeland til et parcelhus i 1950’ernes København. Der er biografiske tråde til Merete Pryds Helles egen slægthistorie, da Maries yngste datter også hedder Merete. Historien er virkelig levende og giver en fantastisk indførsel i den store udvikling Danmark gennemgik i disse år, som både kunne mærkes på det store samfundsplan, men også i de enkelte familier.

Er en serie fyldt med magt, forræderi og familiebånd fra 1920 til 2019. Igennem seriens syv bind følger vi familien Clifton og familien Barrington og ser hvordan de to slægters historier bliver spundet ind i hinanden og i den store verdenshistorie. Nogen synes bøgerne minder lidt om Ken Follett, jeg synes bare, det er en rigtig fængende historie. 

Ø er Jacobsens debutroman og her følger vi færøske Marita, som skal udvandre til Danmark, hvor hendes forlovede Fritz et år forinden er rejst til. Historien om det unge par fortælles af deres barnebarn, der drages mod slægtens færøske herkomst - naturen, historien og den gamle folketro. Bogen er på én gang storslåede og lavmeldt, og sproget er fænomenalt.

Materialer