Foto af formidlere

Hvad skal vi læse i juleferien?

09.12.21
Nu er det snart jul - og så bliver der tid til at fordybe sig i gode bøger. Her fortæller vi om, hvad vi skal læse i juleferien.

Mette:

Douglas Stuart: Shuggie Bain
Denne hjerteskærende, socialrealistiske roman af skotsk-amerikanske Douglas Stuart vandt Bookerprisen i 2020 og har fået strålende omtaler af både anmeldere og læsere, som jeg personligt har talt med. Det er også længe siden jeg, litterært set, har besøgt Skotland og 1980'erne så jeg glæder mig meget til at læse den. Det er en af de meget populære romaner på biblioteket i 2021.

Valérie Perrin: Vand til blomster
Min gode kollega Anne har varmt anbefalet denne gribende kærligheds- og slægtsroman roman som jeg helt sikkert skal læse. De franske romaner jeg ellers har læst i denne genre har altid været meget stemningsfulde og betagende. Denne bestseller er helt oplagt til en juleferie. Desuden er det altid spændende at stifte bekendtskab med et nyt forfatterskab. 

Camilla:

Sally Rooney: Skønne Verden, hvor er du
Jeg har læst alt andet af Sally Rooney og har gået og glædet mig til den nyeste bog. Sally Rooney skriver både gribende og rørende om mennesker, der alle forsøger at navigere i voksenlivet. Hendes bøger er utroligt velskrevne, og hendes sprog og de forskellige karakterers samtaler er virkelig en hel nydelse at læse. Den her bog bliver uden tvivl den første, jeg kaster mig over i ferien.

Kim Leine: Efter Åndemaneren
Bogen er sidste bind i den storslåede trilogi, der startede med ”Profeterne i Evighedsfjorden”, og som blandt andet fortæller historien om præsten Morten Falcks rejse til Grønland for at missionere i slutningen af 1700 tallet. Folk der har læst Kim Leine får næsten et særligt blik i øjnene, når de snakker om bøgerne. De er så barske men samtidig så utroligt smukt fortalt. Det er virkelig stor fortællekunst, og hans bøger er et must read, hvis du spørger mig.

Trine:

Elly Griffiths: Forsvundet i mørket
Nogle gange flasker alting sig, og nogle gange er man så heldig, at en længe ventet reserveret bog lander i ens skød op til juleferien. ”Forsvundet i mørket” er 9. bind i serien om den søde, hvidvinsdrikkende, katteelskende, relaterbare (for mig!) arkæolog Ruth, der altid får rodet sig ud i opklaringen af et mord. Det er hygge-krimi af allerhøjeste kvalitet, og karaktererne føles nærmest som en slags nære venner. Jeg glæder mig så meget til at starte ferien med Ruth! Men måske jeg skifter hvidvinen ud med hvid gløgg…

Britt Bennett: Det der skiller os
Slægtsromaner og skæbner der væves ind og ud imellem hinanden er altid et hit. Bogen beskriver to enæggede tvillingesøstre og deres opvækst i 1950’ernes USA. Det er en bog om familie, søstre og om at blive formet af sin fortid og om alt det man gør – forgæves som ofte – for at løsrive sig fra sin fortid og blive sin egen.

Andrea Hejlskov: Vølve
Jeg har tidligere læst forfatterens bog ”Den store flugt”, der handler om hendes og familiens store livseksperiment som selvforsynende ødemarksbeboere i de svenske skove. Jeg tror vi er mange, der nogle gange drømmer om at stå af hamsterhjulet, og derfor har jeg fulgt Andrea Hejlskov lige siden. Den nye bog er et forsøg på at gendigte Vølvens spådom fra den nordiske mytologi. Vølven som figur er her, der og alle vegne for tiden, og derfor bliver jeg nødt til at læse den her nye bog. Det er lidt af en mursten med sine små 600 sider, så jeg er ret glad for mit efterhånden ret høje læsetempo.

Boligmagasinet
…og alle mulige andre dame- og boligblade er min guilty pleasure. Det er en slags Paw Patrol for voksne, hvor man bare slapper af og nyder de mange flotte billeder, mens man drømmer sig lidt væk. Hvis jeg ikke arbejdede på et bibliotek, kunne jeg godt købe mig lidt fattig i sådan nogle blade her. I stedet låner jeg dem på biblioteket og deler dem med min nabo. Det er win win.

Britt:

Kafka på stranden af Haruki Murakami
Hele året har jeg læst og læst i de nyeste bøger for at kunne udvælge de bedste at præsentere til Årets bøger, som løber af stablen til januar. I min ferie vil jeg derfor unde mig selv den luksus at læse en bog, der ikke er udkommet i år, og jeg vil derfor dykke dybere ned i den japanske forfatter Haruki Murakamis forunderlige og fantastiske forfatterskab. Jeg glæder mig til et univers med jazz, mere end én måne og mærkelige mysterier.

Colm Tóibín: The Magician
Jeg glæder mig til at dykke ned i denne bog, der handler om forfatteren Thomas Mann. Jeg har aldrig rigtig fået taget hul på Thomas Manns forfatterskab, udover den fabelagtige Døden i Venedig, så jeg håber, at denne roman kan give mig lysten til at begive mig ind i nogen af hans store romaner. Det er en roman, der lover et portræt af Mann, hans kone Katia, 2 store verdenskrige, Den Kolde Krig og livet i eksil.

Ragnar Jónasson: Mørket
Og så skal jeg selvfølgelig også lige læses en krimi. Jeg glæder mig til at starte på denne velanmeldte islandske trilogi om politikvinden Hulda, der vil nå at opklare et mord mere, 14 dage inden hun går på pension. Derfor kaster hun sig over en uopklaret sag om en russisk asylansøger, der blev fundet død for et år siden. Sagen viser sig at være helt anderledes end forventet, og Hulda roder sig ind i en labyrint af en mordsag...

Anne:

Carl Frode Tiller: ”Indkredsning I” og ”Indkredsning II”
I min juleferie planlægger jeg at læse Carl Frode Tillers bogserie ”Indkredsning I” og ”Indkredsning II”. Serien er blevet kaldt et hovedværk i den norske litteratur efter årtusindskiftet, og Carl Frode Tiller sammenlignes med Karl Ove Knausgaard. Bogserien udforsker maskulinitet, og hvordan livet ikke kun formes af vores eget selvbillede, men også af hvordan andre ser os.