Foto af forfatterinden Amalie Skram
Amalie Skram 1846 - 1905

Flere kvindelige forfattere på kanonlisten

26.04.21
13 mandlige forfattere og 1 kvindelig forfatter (Karen Blixen) står i dansk litteraturs kanon, som alle gymnasieelever skal læse mindst én tekst fra. Men hvorfor er der ikke flere kvindelige forfattere med på listen?

Der kører i øjeblikket en debat om kanonlisten, der blev lavet i 2004. Dansklærerne i gymnasiet vil have ændret kanonlisten og sætter hele idéen med en fastlåst kanon til debat. 

“Man kan undre sig over, at vi har en kanon med 13 mandlige forfattere og én kvindelig forfatter. Det sender et skævt signal til ungdommen om, at kvinders stemmer ikke er så vigtige og gyldige som mændenes,” siger formand for Dansklærerforeningen for stx og hf Mischa Sloth Carlsen.

Flere kvindelige forfattere skabte stor opmærksomhed i deres samtid, og deres romaner har i dag klassikerstatus. Men hvorfor er de så ikke med på kanonlisten? Mange kvindelige forfattere har bidraget med væsentlige værker og bør være pensum i gymnasiet, bl.a. for at pigerne har en mulighed for identitetsspejling igennem dem.

Her er 3 af de tidlige kvindelige forfattere, som betød meget for kvindernes frigørelse:

  • Mathilde Fibiger var en af Dansk Kvindebevægelses første store skikkelser. Hun er især kendt for brevromanen 'Clara Raphael' fra 1851, der skabte voldsom offentlig debat. Hun startede kønsrolledebatten i Danmark ved at plædere for kvindernes frigørelse og forlange fælles normer for mænds og kvinders livsførelse.
  • 'Constance Ring', som er Amalie Skrams debutroman fra 1885, blev af samtiden læst som indlæg i sædelighedsfejden. I dag har den klassikerstatus som en væsentlig roman og en stærk fortælling om en ung kvinde, der henslæber sit liv i selvoptagethed og kedsomhed, fordi borgerskabets kvinder var henvist til et liv uden uddannelse, identitet eller samfundsmæssig funktion ud over at være hustru og mor.
  • Karin Michaëlis vakte stor opsigt med skandaleromanen 'Den farlige Alder' (1910), der handler om et tabu fra den tid; kvinders begær i overgangsalderen. Det var en knivskarp analyse af kvinders vilkår og kønnets skæbne på det sociale marked. Bogen førte til international berømmelse og forargelse.

Læs artiklen fra Litteratursiden.dk: Kvindelige fyrtårne i dansk litteratur

Herunder ses nogle af de store kvindelige forfatteres værker, læs eller genlæs dem og få en stor litterær oplevelse.  

Materialer