grafisk tegning af livmoder

Den frie abort til debat (igen)

26.09.23
Etisk råd har netop fremlagt deres anbefalinger om ændring af de danske abortregler.

Anbefalingerne vedrører både grænsen for den frie abort, samt aldersgrænsen for at få foretaget en abort og kommer i 50-året for vedtagelsen af den frie abort i Folketinget.

Loven i 1973 var skelsættende for kvinders ret til egen krop og dermed medbestemmelse over hvordan deres liv og fremtid kunne udvikle sig.  

Når du strammer garnet

Før aborten blev fri, førte uønskede graviditeter til både illegale aborter, spædbarnsdrab og social stigmatisering af den enlige mor.

Camilla Stockmann udforsker nogle af disse skæbner i bogen Når du strammer garnet.

 

Fundet af et barneskelet på loftet i en ejendom i kvarteret, hvor journalist Camilla Stockmann bor, bliver startskuddet til en fascinerende research i nogle af danmarkshistoriens mange barnedrab og de omstændigheder, der drev de unge kvinder til at begå dem.

Bogen kombinerer prosa, essays, journaler og breve og fortæller på den fineste vis om kvindeliv og moderskab gennem historien.

Gå på opdagelse i litteratur, der sætter spot på abort, moderskab og kvindeliv gennem tiden nederst i denne nyhed. Du finder både personlige beretninger, faglitteratur og romaner.

Hvis du vil vide mere om kampen for den frie abort op til loven blev vedtaget i 1973, kan du følge med hjemmefra, når Jytte Nielsen, informationsspecialist i kønsforskning på Det Kgl. Bibliotek, holder foredraget ”Live i Stuen: da Aborten blev fri” d. 22/11 kl. 16:30. Foredraget er en del af Bibliotekernes festival for historie.

Abortlovgivningen udvikles og afvikles

I flere lande, hvor abort tidligere har været muligt, omstødes eller indskrænkes lovgivningen i disse år.

En bred alliance med 25 danske interesseorganisationer og aktører, herunder Sundhedsstyrelsen, Sex & Samfund, Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, Jordemoderforeningen og Mødrehjælpen arbejder for at opretholde retten til fri abort i Danmark.

Det er nu op til folketingets partier at drøfte hvordan Etisk Råds anbefalinger skal udmøntes i den danske lovgivning. Læs mere om hvad partierne mener.

Materialer