Googles logo i farver

Søg smartere på Google

18.11.21
Vidste du, at du kun kan finde mellem 5% og 10% af internettets information på Google? Læs videre og få tips til, hvordan du får mest ud af Google, når du skal finde information til din opgave.

Google er god til mange ting og de fleste bruger søgemaskinen dagligt. Problemet er at Google er trænet til at give dig mere af det, du allerede kender, samtidig med at du potentielt misser mere end 90 % af den relevante information.

Informationssøgning og kildekritik

Derfor er det vigtigt at du søger så effektivt i Google som muligt, det kan du gøre på forskellige måder. Du kender sikkert allerede værktøjerne i Google, hvor du har mulighed for at afgrænse til:

  • hvilket land websitet kommer fra
  • hvilket sprog websitet er på
  • hvornår siden sidst er opdateret
  • om der kun skal vises websites, som ordret matcher søgningen

Men vidste du, at du også kan afgrænse til PDF? Denne funktion er smart, hvis du er interesseret i f.eks. tidsskriftsartikler, rapporter eller andre dokumenter.

Google Scholar

Google har en søgemaskine Google Scholar rettet mod videnskabelig litteratur. Google Scholar finder artikler, bøger, rapporter mm. typisk i PDF format, men udelader hjemmesider. PDF’erne kommer fra tidsskriftforlag, onlinesamlinger og universitetshjemmesider. Hos Google er det også muligt at finde PDF filer fra forskellige organisationer, det kan eksempelvis være brancheanalyser, rapporter, analyser fra interesse organisationer og offentlige organisationer.

Du kan både søge på dansk og engelsk – dog får du som regel flest resultater, hvis du søger på engelsk. Prøv dig frem med forskellige søgeord og se, hvilke resultater du får.

Vær opmærksom på, at ikke alle søgeresultater har en tilgængelig PDF. Hvis der er tale om en bog, kan du være heldig at se hele eller dele af bogen via Google Books. Se efter [PDF] og [BOG] i starten af søgeresultatet – eller [PDF] til højre for søgeresultatet for at få se værket med det samme.

Søg effektivt og besøg det dybe web

Når du søger, så husk at reflektere over hvilke søgeord du bruger, at vurdere hjemmesidens troværdighed og sidst med ikke mindst, skal du huske at Google ikke finder alt. Derfor kan det være en god idé at søge andre steder.

Det kan f.eks. være i Dit Digitale Bibliotek. Her kommer du ned i det dybe web og sikrer dig mere end bare overfladeinformation. Brug dit bibliotekslogin (cprnr. + pinkode) til at komme bag betalingsmurene - vi har betalt for dig, så du kan beholde dine penge i lommen.