Teksten "En booktok, tak!" på gul baggrund

En #BookTok, tak!

"TikTok giver unge lyst til at læse", sådan skrev DR i begyndelsen af året, da de delte historien om, at boganbefalinger på det sociale medie TikTok fremmer læselysten. Men hvad gør boganbefalingerne, BookToks, til noget særligt? Og er #BookTok bedre end bibliotekarer?

BookToks er boganbefalinger på det sociale medie TikTok. Anbefalingerne leveres ofte under overskrifter som 'Books that will make you sob' eller 'Books that helped my mental health'. Anbefalingerne laves af almindelige læsere, bibliotekarer, boghandlere osv. Readers unite! Boganbefalingerne på TikTok samler op på de musikbidder og danse-moves, som i forvejen trender på TikTok, og bruger dem til at få deres anbefalinger til at gå viralt.

På bibliotekerne har vi oplevet, at en række ældre bøger - dét vi på bibliotekssprog kalder "den lange hale" - pludselig er blevet populære igen. Typisk kan det være svært at skaffe de lidt ældre bøger i boghandlerne, og derfor bliver vi spurgt efter dem på biblioteket. Det er ikke altid, vi på forhånd opdager, at en bog pludselig er blevet populær (igen) - så skriv eller ring endelig til os eller kom ind forbi dit bibliotek. Vi hjælper altid gerne med at skaffe bøger hjem, hvis ikke vi har dem på vores fysiske eller digitale hylder. 

Er en #BookTok bedre end en bibliotekar?

BookToks er et sted at hente inspiration. De korte, personlige - og nogle gange fjollede - anbefalinger kan noget fuldstændig andet end en bibliotekars anbefaling. Engang imellem kan de faktisk det samme. En række af de meget populære BookToks er nemlig lavet af bibliotekarer og litteraturformidlere.

Nogle af de børn og unge, der ser boganbefalinger på TikTok, læser måske ikke i forvejen, men bliver umiddelbart inspirerede af dét, de ser. Sådan beskriver 13-årige Marie fra DR-artiklen det i hvert fald. Og hvis man ikke læser eller kommer på biblioteket, så møder man typisk ikke bibliotekarer. Hvor skal man så blive ramt af inspiration til læsning? Så er det netop forældre, søskende, venner og sociale medier, der må være inspirationskilder. Som bibliotek ønsker vi at fremme en læsekultur. Læsning kan være virkelig god underholdning i sig selv og forskning viser desuden, at læsning fremmer en række af de egenskaber, der er afgørende for fx videreuddannelsesmuligheder og at kunne begå sig i vores moderne videnssamfund.

Vi ved, at unge kan være rigtig svære at inspirere til læsning, hvis ikke de har venner eller veninder, som læser og anbefaler bøger. Læsning handler nemlig (også) om at føle sig som del af et fællesskab og læse det samme som andre. Som bibliotekarer kan vi derfor kun være glade for, at nogle unge henter inspirationen via booktoks - især fordi noget tyder på, at de også kan få ikke-læsere til at dyppe tæerne i litteraturens kæmpestore pool. I hvert fald for en tid. 

Bøger, som er populære i booktoks netop nu:

Er Silkeborg Bibliotekerne på TikTok?

Nej, det er vi ikke. Vi formidler digitalt på vores fem Facebook-profiler, på Instagram og på vores hjemmeside og skærme. Vi ved, at vi ikke kan dække alle behov for litteraturinspiration på alle tænkelige platforme til alle tider.  Derfor vil vi også gerne pege på andre profiler, hvor du kan hente god og velformidlet inspiration. Vi er nemlig flere kollegaer, som løbende holder os orienterede på TikTok - og alle andre steder, hvor der anbefales litteratur - så vi kan holde øje med trends og trække anbefalingerne ind i vores digtiale og fysiske rum. 

Hvem kan jeg følge på TikTok for boginspiration?

@linedalbro

@bibliotekat

@therealjulieottosen

@kshdkboeger

@booktokdk

Vil du vide mere om TikTok?

Læs artiklen fra DR her: "TikTok giver unge lyst til at læse - Biblioteker oplever lange køer"

Alle forældre med børn på TikTok kan desuden med fordel læse artiklen TikTok - udskældt socialt medie eller genial platform? fra Forbundet Kultur og Informations fagmagasin.

Læs også næste udgave af Børneavisen, hvor vores børnebibliotekar Trine Færge Haurits udtaler sig om #BookTok