Breaking: ”Læsetvang er lort!”

28.02.24
Børn ved, at det er vigtigt at læse, men tvang hjælper ikke på deres læselyst. Og det er vi nødt at tale om og tage alvorligt. Det sætter vi i marts måned fokus på med kampagnen "Breaking: Læsetvang er lort!" Læs med herunder for gode tips til en god læsekultur og få brandvarme boganbefalinger - direkte fra børnene selv.

Kampagnens formål er at tage børnenes stemmer omkring den pressede læsekultur seriøst og lade børnenes perspektiver blive en del af samtalen. Vi har spurgt over 130 børn mellem 10 og 13 år, hvad der har indflydelse på deres lyst og engagement til at læse. Børnene peger i høj grad på, at tvang pålagt fra deres voksne har en negativ indflydelse på deres læseglæde, bl.a. i form af 20 minutters daglig læsning og krav til hvilke bøger og formater, der tæller med i den ”rigtige læsning”. 

Lyt til børnene 

Har du brug for hjælp til at skabe positive læsestunder derhjemme? Så kommer her tre børnecitater og konkrete bud på, hvordan vi voksne kan komme børnene i møde og gøre læsestunden til en god oplevelse for både børn og voksne. 

”Min mor køber bare de der De 5-bøger. Det var også dem hun læste, da hun var barn”
Råd 1: Hjælp os med at finde vores yndlingsbøger – ikke jeres. 
Børnene siger, at de selv vil bestemme, hvad de læser – og hvordan. Børn skal lære at læse, men det er lige så vigtigt, at de bliver glade for at læse. Tegneserier, lydbøger og faktabøger er også læsning.

“SNACKS! Snacks gør altid de 20 minutter lettere at komme igennem – og mere hyggelige”
Råd 2: Husk hyggen! 
Når børn siger, at snacks hjælper på læselysten, handler det om, hvad snacks gør ved læsesituationen – det forbinder læsningen med fritid og hygge fremfor tvang. Snak med jeres børn om, hvad der skaber hygge for jer.

“Når jeg skal læse, siger min mor, hun er på Aula, men jeg kan se, hun bare tjekker Instagram”
Råd 3: Men I læser jo ikke selv?
Børnene siger, at de ikke kan forstå, hvorfor de skal læse, når mor og far aldrig selv læser. Læser du foran dine børn? Gør det – læs sammen, fortæl dem, hvad du læser og snak om det over aftensmaden. 

Se med herunder og find nogle af de bøger børnene selv anbefaler. 
 

Oprindeligt skrevet af Line D, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer