Bøger om børnehaven

31.07.23
I kender det sikkert, når man spørger: ”Hvad har du lavet i børnehaven i dag?”, og svaret ofte bliver noget i retning af ”ikke noget!” eller ”jeg har bare leget”.

Der kan være mange følelser, knubs, smil og oplevelser, som er svære at få sat ord på eller give udtryk for når man ikke er så gammel. Både dem man oplever i børnehaven og derhjemme. Her kan bøgerne være en god samtalestarter. Der findes nemlig masser af gode billedbøger, der spejler barnets hverdag og alle de mange situationer, oplevelser og følelser den kan rumme. I bøgerne møder man andre børn, der oplever konflikter, går i børnehave, flipper ud, har venner, ikke vil dele, går på tur og har et helt almindeligt børneliv. 

Når du læser bøgerne med dit barn, så giv plads til de historier der måske dukker op undervejs. Måske har det ikke nogen direkte forbindelse til bogens historie. Børn associerer ofte i øst og i vest. Men slip bare bogens historie og gå med barnets fortællinger og oplevelser. Spørg ind med åbne spørgsmål, så barnet får lyst til at fortælle mere: ”Ej, er det rigtigt, hvad gjorde du så?”, ”hvorfor tror du han gjorde det?” eller ”har du også prøvet det selv?”  Det kan også være at dit barn gerne vil høre bogen og bare være stille selv. Der er ikke en rigtig og en forkert måde at læse bøger på! Det vigtigste er at følge barnets interesse og dele de oplevelser bogen åbner for jer sammen. På den måde kan bøgerne være en støtte til at komme godt i gang med hverdagen efter ferien. 

(Skrevet af Signe Lind Sørensen)

Materialer