Bingoplade med læseudordringer

B-siden: Forliste nytårsforsætter og nye udfordringer

17.01.23
Når man har skrevet klummer i snart syv år, kommer der automatisk et tidspunkt, hvor man simpelthen ikke længere kan huske dem alle sammen. Hvor man kan blive grebet af en perfekt idé til en klumme – For så at komme i tanke om, at den idé allerede har været brugt og bragt i avisen i april 2017. Så engang imellem må jeg i gemmerne og læse gamle klummer for at sikre, at jeg ikke ubevidst plagierer mig selv. Sådan gik det også for nylig. Nytår. Det har jeg da skrevet om før?

Jeg bladrede mig igennem en mængde af digitale dokumenter indtil jeg fandt frem til den klumme, som jeg ubetinget har fået mest respons på. Nemlig den fra en grå januar, hvor jeg var så uforsigtig at proklamere offentligt, at 2021 ville blive året, hvor jeg nåede mit mål om at læse 100 bøger på bare tolv måneder. Det skal man aldrig gøre! Fordelen ved at fortælle andre om sine nytårsforsætter er, at man bliver holdt op på at gennemføre dem – Ulempen er, at man skal komme med undskyldninger og gå til bekendelse, når man mislykkes. Undskyldningerne skal jeg spare jer for, men i 2021 læste jeg 63 bøger og i 2022 58 bøger. Målet for 2023 har jeg sat til 50 bøger. Der er nu heller ikke noget som en realistisk udfordring.

Årets læseudfordring

Derfor har jeg også valgt at gribe årets læserelaterede nytårsforsæt lidt anderledes an. Det skal ikke handle om antal, men indhold. Jeg må jo nok indrømme, at der er gået lidt magelig lænestols-læsning i den. Jeg læser for det meste bøger, som jeg på forhånd ved, vil falde i min smag, og vender igen og igen tilbage til favoritgenrer og -forfattere. Jeg vil til enhver tid fastholde, at tricket til at læse mere, er at læse noget man rent faktisk har lyst til, men derfor kan jeg jo alligevel godt prøve at udvide horisonten lidt. Derfor har jeg kreeret nærværende bingo-plade – Med kyndigt input fra mine kloge og læseglade kolleger. ”Hvad ville du læse, hvis du skulle udfordre dine læsevaner lidt?” En klassiker, en fagbog, en digtsamling, en krimi, en science fiction-roman, lød nogle af de meget blandede svar.

Men én ting er at vælge en udfordring – Hvilken bog skal man så gribe fat i? Der gik stort set tre sekunder fra jeg havde vist bingo-pladen til mine kolleger Mette og Britt, så havde de idéer til bøger i alle kategorierne: ”En bog af en afrikansk forfatter, det kunne være Adichie. Så skal det vel være Americanah, det er hendes bedste, synes jeg. Ved historisk roman skal du skrive Kaptajnen og Ann Barbara. Så kan du også sige, at den kommer som film i år med Mads Mikkelsen i hovedrollen. Debutant. Vilma Sandnes. Til en bog over 400 sider, hvad med Anthony Doerrs Byen i skyerne? Ja, kan du sige bog over 800 sider! Ved science fiction ville jeg tage vores ven Yoko Tawada. Hvad er det, den hedder? Lærlingen? Udsendingen!”

Klip pladen ud, brug den til inspiration, og se om du kan få fire på stribe eller måske fuld plade!

Klummen blev bragt i Midtjyllands Avis lørdag d. 14. januar 2023

Materialer