Livestreaming: Udforskningen af Grønland - før og nu

Mand og to slædehunde i Grønland
Udforskningen af Grønland går langt tilbage i historien, hvor ekspeditioner har givet viden om bl.a. øens natur og kultur. Grønland udforskes stadig fx for at klarlægge afsmeltningen af is, landskabet under og begges indflydelse på det globale havniveau
Dato
11 marts 2025
Tid
18:45 - 21:00
Sted
Orange Scene

Få indblik i den nyeste forskning, når førende forskere gør komplekse emner tilgængelige for alle, uanset forudsætninger.

Offentlige foredrag i Naturvidenskab streames direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet. Du kan kun opleve foredragene, mens de afholdes, da de ikke bliver tilgængelige på nettet bagefter.

Aftenens forelæsere er Kristian Hvidtfelt Nielsen lektor i videnskabshistorie, Center for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet og Vivi K. Pedersen lektor i geoscience, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet.

Udforskningen af Grønland går langt tilbage i historien. Hør om nogle af de videnskabelige ekspeditioner, der lige siden 1700-tallet har været med til at forme vores forståelse af Grønlands natur og kultur. Hør særligt om de udfordringer, som ekspeditionerne mødte og om deres videnskabelige opdagelser. Hvilke konsekvenser fik de for Grønlands befolkning, samfund og placering i Rigsfællesskabet og verden?

Efter pausen vil du få et eksempel på aktuel forskning i Grønland: forskning i Indlandsisens afsmeltning. Hvor hurtigt smelter den, og hvilke konsekvenser har det, når denne vidt udstrakte, kilometer-tykke iskappe mister masse? Hør om nogle af de mekanismer, der både påvirker og påvirkes af Indlandsisen. Dyk også med ned i landskabet under isen og se på de bevægelser i undergrunden, som er drevet af isen og hvilken indflydelse det hele har på det globale havniveau.