Netsikker

Er du sikker på nettet?
  • Se gode råd om netsikkerhed nedenfor
  • Du er også meget velkommen på biblioteket for mere information om netsikkerhed.


Gode råd om netsikkerhed

Tænk

  • Vær på vagt overfor tilbud om lettjente penge
    Få en kæmpe lottogevinst ved at betale et mindre beløb for at få gevinsten overført til din bankkonto. Tjen 50.000 kr. om måneden ved at arbejde 10 timer om ugen. Nettet flyder med tilbud om nemme penge, og fristelsen til at sige ja tak kan være stor. Men det er oftest kriminelle, som står bag tilbuddene om lettjente penge. Derfor er der god grund til at være på vagt, når tilbuddet bliver lidt for godt til at være sandt. Risikoen for at det i sidste ende er din bankkonto, som bliver lænset, kan nemlig være meget høj. Derfor er det ofte bedst at holde sig langt væk fra de lidt for gode tilbud.
     
  • Klik ikke på links i mails fra personer, du ikke kender
    I spammails er der oftest links, du kan klikke på, hvis du vil vinde den store gevinst, eller hvis du vil have afsenderen til at stoppe med at sende dig mails. I alle tilfælde skal du lade være med at klikke på linket. Risikoen kan eksempelvis være, at du aktiverer en virus eller en såkaldt trojansk hest, som udgør en stor sikkerhedsrisiko for dig og din computer. Du skal også være opmærksom på mails fra afsendere, du kender. Det kan være dit forsikringsselskab eller din bank, som beder dig om at opgive personlige oplysninger. Det gør banker og forsikringsselskaber aldrig på mail, og derfor skal du slette mailen med det samme.
     
  • Pas på dine personlige oplysninger
    Hvis dine personlige oplysninger falder i hænderne på de forkerte, kan det have ubehagelige konsekvenser. Derfor skal du ikke dele personlige oplysninger som eksempelvis dit CPR-nummer, dit kontonummer eller adgangskoder med andre. Det er uanset, om det er på sociale tjenester som Facebook, Twitter, Habbo, eller på mails og sms.
     
  • Tænk dig om hvis du ejer en smartphone
    Flere og flere ejer en smartphone, der ud over at være telefon også kan gå på nettet og ofte har en masse features, man tidligere kun havde på sin computer. Det stiller krav til, hvordan du bruger din smartphone – specielt for dig, der både bruger den privat og professionelt. Hvis din smartphone bliver inficeret med virus eller hacket, er der risiko for, at det kan sprede sig, når du fx synkroniserer telefonen med din computer. Derfor skal du sørge for, at din telefon er opdateret med det nyeste software og være opmærksom, hvis du kobler dig op på åbne, offentlige trådløse netværk, som efterhånden findes mange steder – både i Danmark og i udlandet. De kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Selvom der stadig kun ses få tilfælde af smartphones, der er blevet inficeret med virus eller hacket, er det godt at være på forkant. Det er nemlig et område, hvor man forventer et større trusselsbillede, efterhånden som smartphones bliver mere og mere udbredt og bliver brugt til eksempelvis bankoverførsler. Find derfor et godt anti-virus program til din smartphone, så er du sikret.
    Den største trussel mod smartphones i dag er dog stadig tab og tyveri. Derfor bør du sikre din smartphone med en adgangskode, så andre ikke kan få adgang, hvis den bliver stjålet eller du taber den. De fleste smartphones der sælges i dag, har mulighed for at telefonen låser sig selv med en adgangskode, hvis den ikke bruges i et par minutter. På den måde er du også beskyttet mod, at uvedkommende bruger din telefon til at ringe til dyre udenlandske numre eller får adgang til de informationer, du har gemt i telefonen.
     
  • Er dit barn på nettet?
    Børn bruger nettet til andre ting end voksne. De chatter, henter spil, søger lektiehjælp osv. Som forælder kan du hjælpe dine børn, så det bliver ved med at være både sjovt og sikkert at være på nettet. Det er vigtigt, at børn rustes til at færdes sikkert på nettet. De skal instrueres i ikke at udlevere personlige oplysninger eller kodeord til andre, og at de ikke fysisk mødes alene med nogen, de ikke kender. Derudover skal man som forældre lære børnene at tænke over, hvilke signaler de sender, at få dem til at tjekke dem, de chatter med, og anmelde brugere, som generer dem.
     
  • Tænk, før du sender
    Husk, at når du sender en besked til nogen på nettet, så oplever du ikke, hvordan din besked bliver modtaget. Derfor skal du altid vise respekt og være forsigtig med hvilke beskeder, du sender online. Hvis du eksempelvis skriver med store bogstaver eller bruger mange udråbstegn, svarer det til, at du står og råber ad den, du skriver til. Tænk derfor altid over, hvad du skriver, og på hvilken måde du skriver det på.


Blokér

  • Sørg for at krypteringen på dit trådløse netværk er slået til
    Et trådløst netværk er praktisk at have derhjemme. Du slipper for ledninger og får friheden til at gå på nettet, hvor du vil. Det er bare vigtigt, at du sikrer dit netværk så godt som muligt. Det betyder, at det bliver meget sværere for uvedkommende at tvinge sig adgang til din computer eller telefon. Der er flere forskellige måder, du kan sikre din trådløse forbindelse på. En af dem er, at du sørger for, at forbindelsen er krypteret
     
  • Indstil sikkerhedsniveauet i din browser
    Du kan selv bestemme, hvor højt sikkerhedsniveauet i din browser skal være. Et højt sikkerhedsniveau betyder, at din browser vil blokere for visse sider. Browseren vil også oftere advare dig, hvis du er på vej ind på en side, som kan udgøre en sikkerhedsrisiko for dig.
     
  • Hav altid en firewall og et antivirusprogram installeret
    Når du køber en ny computer, er der som regel en tidsbegrænset prøveversion af et antivirusprogram installeret på computeren. Når prøveversionen udløber, betyder det, at du ikke er beskyttet mod, at din computer bliver angrebet af virus fra mails, filer og hjemmesider. Derfor skal du installere et antivirusprogram. På de fleste nyere computere er der installeret en firewall, der er et program, som beskytter din computer, så andre ikke kan få adgang til den. Men du skal sørge for, at firewallen er slået til, og at den løbende bliver opdateret.
     
  • Få dig et spamfilter
    Mange er plaget af store mængder spammail, der nærmest vælter ind i mailboksen hver dag. Derfor kan det være en god idé at installere et spamfilter, som filtrerer spammails fra. Det betyder naturligvis, at du får færre spammails. Men det betyder også, at du udsætter dig for en mindre risiko, da meget spam indeholder links til ondsindet software eller hjemmesider, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko.
     
  • Beskyt dine personlige oplysninger på sociale netværkstjenester
    Efterhånden som flere og flere bruger sociale netværk som eksempelvis Facebook, Twitter og Habbo, kender vi også mere og mere til hinanden og har mulighed for at finde oplysninger, som ellers ville have været utilgængelige. På Facebook er det eksempelvis muligt at se alt fra uddannelsesoplysninger, til hvem man er gift med, og hvor man bor. Det er enormt nyttigt for de fleste, men hvis dine personlige oplysninger kan ses af alle brugere på Facebook, udgør det også en sikkerhedsrisiko. Derfor er det vigtigt, at du selv vurderer hvilke oplysninger, der kun skal kunne ses af dine venner, og hvilke der kan ses af alle brugere. Tænk dig om en ekstra gang, inden du bliver venner på Facebook med folk, du ikke kender. Del evt. dine venner op i undergrupper, der ikke alle har samme rettigheder.


Opdatér

  • Opdater alle dine programmer jævnligt og altid, når du bliver bedt om det.
    Hvis du ikke opdaterer programmerne på din computer, risikerer du, at der opstår sikkerhedshuller. De fungerer som en ulåst bagdør til din computer, hvor uvedkommende får uhindret adgang. Nogle programmer bliver opdateret automatisk, men der er også mange programmer, som kræver, at du gør noget for at opdatere dem. Det kan eksempelvis være, at du skal sige ok til at opdatere programmet, når der kommer en besked på din skærm. Eller at du sletter programmer, du ikke bruger, så du ikke skal tænke på også at opdatere dem.
    www.opdatérdinpc.dk kan du tjekke om din pc er opdateret og få hjælp til opdatering af dine programmer.
     
  • Husk at tage backup!
    Efterhånden ligger de fleste af vores feriebilleder, vigtige dokumenter og andre vigtige ting på vores computere. Ofte er det uerstattelige filer, og dermed også filer vi ikke får igen, hvis computeren går i stykker eller bliver stjålet. Derfor er det vigtigt at tage regelmæssigt backup af billeder, musik, dokumenter m.m. Der er flere forskellige måder, du kan tage backup på. Du kan investere i en ekstern harddisk, eller du kan bruge en af de nye internettjenester, som automatisk tager backup af dine filer og lægger dem på en central server.