Foto af Britt

Ved et nyt bogårs begyndelse

01.02.23
Så er et nyt bogår begyndt. Dermed er det både tid til at gøre status over læsningen i 2022 og sætte sig nye mål for læsningen i 2023.

Læseåret 2022 er for mit vedkommende afsluttet med 64 læste bøger – heriblandt masser af fantastiske læseoplevelser. Fx er 89-årige Kerstin Ekmans ”Ulvespring,” Maren Uthaugs dystopiske ”11%” og Tove Janssons sælsomme ”Den ærlige bedrager” nogen af mine helt store læsefavoritter fra 2022.

Et årsskifte vækker også altid en spirende forventningens glæde - for hvad kommer det næste års læsning til at rumme? Der er altid nogen bøger og forfattere, som jeg bare VED, at jeg skal læse. Og fra den dag jeg hører om, at bogen bliver udgivet i år, så glæder jeg mig til at få den mellem hænderne og komme i gang med læsningen.

I 2023 er jeg særlig spændt på disse bøger: For et par år siden blev jeg bidt af at læse den norske forfatter Karl-Ove Knausgård, og i år udkommer den 3. bog i hans nuværende serie, der begyndte med Morgenstjernen i 2020. Derudover glæder jeg mig til at læse den danske forfatter Eva Tinds roman ”Citronbjerget,” som følger efter hendes roste romanbiografi om Marie Hammer ”Kvinden der samlede verden.” Vi havde besøg af Eva Tind på biblioteket i efteråret 2022, og jeg glæder mig til, at vi får besøg af den danske musiker Alberte Winding, der gæster vores litteraturfestival Højland den 10. juni og taler om sin nye roman ”Hvad jeg tænker mens du taler.” Den roman udkommer her i foråret. Derudover glæder jeg mig også til at læse nyt fra bl.a. Marie Aubert, Audur Ava Ólufsdóttir, Edouard Louis og tyske Judith Hermann.

Ja, der er nok at gå i gang med. Men hvad med læsetiden – hvordan kan man på en sund måde prioritere læsningen i en travl hverdag? Uden at det bliver endnu en ting, der ryger på den dårlige samvittighed? Lydbøger er en god måde at få litteraturen ind i sin hverdag. Her kan man nemlig lytte, mens man laver noget andet, fx ordner vasketøj, går en tur eller støvsuger. Og så er der jo ikke noget bedre end at kravle op i en god stol med en rigtig god bog. Det er den bedste måde at slappe af på og få hjernen på andre tanker. Man kan også slutte dagen med litteratur og tage sig et kapitel eller to, inden man slukker lyset og lægger sig til at sove om aftenen. Det handler nok mest om vaner, og om at man ønsker at prioritere litteratur som en del af sit liv. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at hvis man giver litteraturen plads, så venter der masser af fantastiske læseoplevelser og nye indsigter i mennesket, samfundet og verden.

Den oprindelige version af denne artikel blev bragt i Midtjyllands Avis d. 26. januar i sektionen Impuls.

Materialer