kvinde i gul trøje holder en stak bøger

Tips til gode læsevaner

21.05.23
Du kender det måske: Ambitionen om at læse mere, som ofte mislykkes. Desværre bliver mange af os optaget af dagligdagens hastværk eller draget af filmmediets og telefonens lette tilgængelighed. Her er nogle tips til at kickstarte de gode læsevaner.

Sænk ambitionsniveauet

Lad være med at have for høje forventninger til din læsning i begyndelsen. Hvis du sætter dig for, at du vil læse noget, der er alt for langt eller alt for ambitiøst, kan det dræbe din læselyst allerede, inden du er kommet i gang. Giv i stedet dig selv lov til at læse noget kort og overskueligt, som der er større sandsynlighed for, du kommer i mål med. Så kan du altid skrue op for ambitionsniveauet, når du er blevet fanget af fiktionens verden.

Læs kun bøger du gider

Livet er for kort til at læse bøger, du ikke kan lide. At insistere på at fuldføre bøger, som ikke pirrer din interesse eller beriger dig, vil kun dræne læseglæden. Nøglen er at stoppe tidligt og uden skam. Giv en bog 50-100 sider og vurder så, om det er værd at fortsætte. Hvis bogen ikke formår at fange dig inden da, så sig farvel og gør plads til en ny, fascinerende bog.
Det kan virke udfordrende at tage dette skridt i begyndelsen, men det er en investering i din læseglæde, der vil betale sig!

Læg telefonen væk

Mobilen kan være et fremragende værktøj til at indgå i litterære fællesskaber på f.eks. Instagram, BookTok og Goodreads, der for alvor kan sparke din læsning i gang og holde dig til ilden. Men mobilen er også en tidsrøver. Selv de mest standhaftige læsere kender det nok: Telefonen bimler, og opmærksomheden ryger. Øv dig i at lægge telefonen udenfor række- og hørevidde, og hvis det er for svært, så sæt den på forstyr ikke, læs i ti minutter, tjek hvad der skal tjekkes, og gør det samme, indtil ti minutter telefon-fri ikke er et problem. Hjernen er en muskel, der skal trænes, ligesom koncentrationen.

Brug læsningen som et frikvarter

Når du læser, kan du glemme alt om dagligdagens bøvl og få et åndehul, hvor du bliver grebet af noget andet end dine egne tanker. Læsning kan foregå alle steder og bringer dig automatisk til nye steder - måske ser du ovenikøbet din egen verden på ny. Karen Blixen fangede det tidligt: ”Poesien er en stor og lykkelig magt i livet og hjælper os til at bære hverdagens genvordigheder”.