Billede af medarbejder på Silkeborg Bibliotek Thomas Kolborg

Thomas anbefaler sommerlæsning

30.06.21
Tag turen tværs over USA på motorcykel i en af de 10 sommerbøger, jeg anbefaler dig at læse.

De bøger, jeg anbefaler, spænder bl.a. over politiske og historiske romaner med temaer som 2. verdenskrig og Stalin. Derudover er der et par virkelig gode rejseskildringer, og så er der også et par klassikere i mellem.

En af de bøger, jeg anbefaler, har jeg læst tre gange, og jeg har fået noget nyt ud af den under hver læsning. Det er sjovt, som en bog kan give en type læseoplevelse, når man læser den som ung mand og en helt anden læseoplevelse, når man er voksen.

Rigtig god sommer og god læsefornøjelse!

Ole Sønnichsen, Brian Dan Christensen:  One dollar Man: historien om danskeren der ændrede Anden Verdenskrig
I år 1900 udvandrede den unge dansker William S. Knudsen til U.S.A med 30 kr. på lommen. 40 år senere ringede telefonen på hans kontor hos industrigiganten General Motors, hvor han var blevet chef efter at have været Henry Fords højre hånd i nogen år.  Det var Roosevelt, der gerne ville have Knudsen til at stå i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr.  Knudsen gik videre til at blive den højest dekorerede civile nogensinde i den amerikanske hær.  Nogen gange bliver ens eget leverpostej liv bare sat sådan i relief!

Anne Applebaum:  Rød sult: Stalins hungersnød i Ukraine
Denne bog læste jeg mens jeg var på ferie Spanien og nød ”Tapas” og god rosé.  Desto mere i relief stod historien om Stalins fejlslagne tvangskollektivisering af de ukrainske bønder. En kollektivisering, der afstedkom det såkaldte ”Holodomor”, hvor ca. 5 millioner ukrainere døde af ren og skær sult. En tør, videnskabeligt velfunderet bog som bestemt ikke er for sarte sjæle.

Jesper Uhrup & Jesper Storgaard Jensen: Spis i Rom: 150+ restauranter, barer & cafeer
Fremragende guide til den kulinarisk interesserede turist i ”Den evige stad”.  Her kan man finde ”hemmelige” restauranter og cafeer for enhver smag.  Bogen har for oversigtens skyld medtaget kort så man kan spadsere og gøre en ”bella figura” for eksempel i Trastevere, hvor angiveligt de rigtige romere bor.

Thorkild Hansen: Det lykkelige Arabien
Denne fantastiske bog læste jeg som ung, og jeg husker at sidde med en stor klump i halsen til sidst.  Den bog måtte bare ikke slutte. Thorkild Hansen var i 60´erne og 70´ernes Danmark berømt som forfatter og excellerede blandt andet i en form for historieskrivning, hvor han selv digtede med. I denne bog fortælles historien om Carsten Niebuhr, der i et oplysningstidsprojekt udsendes af Christian den IV til Mellemøsten som en del af en større ekspedition.  
Spændende som en kriminalroman med tilhørende giftmord, intriger og talrige dødfald.

Rikke Andreassen & Anne Folke Henningsen: Menneskeudstilling
I perioden fra 1870 til ca. 1910 var det på mode at studere (og gyse over??) vilde og uciviliserede mennesker. Man kunne for eksempel besøge en afrikansk landsby i zoologisk have i København og på første hånd opleve de eksotiske negre i en etnologisk landsbysammenhæng. Men også indianere, indere og beduiner var på udstilling. Disse menneskeudstillinger var en del af samtidens racehieraki med det hvide menneske i toppen. Bogen er et resultat af tre års videnskabeligt arbejde.

Tom Wolfe: Forfængelighedens bål
Nogle gange skal der ikke så meget til, før livet vender.  For vores hovedperson, selvudnævnt herre over universet og ”junkbond” børsmægler Sherman McCoy betyder et forkert drej på motorvejen et fatalt trafikuheld der afstedkommer en ubehagelig efterforskning fra journalister, politifolk og advokater.  Hylende morsom, farverig og indsigtsfuld skildring af 1980´ernes yuppie New York.

Robert M. Pirsig: Zen og kunsten at vedligeholde en motorcykel
Denne bog har jeg læst 3 gange. Første gang som ung mand primært for at læse rejseskildringen af en motorcykeltur over U.S.A, og hvilke ting man bør medbringe på en motorcykelcampingtur.  De næste gange for at læse om forholdet mellem far og søn, og om hovedpersonens tanker om de virkelige værdier i livet.  Det er ikke en nem bog at læse, men alligevel fascinerende.

Allan Olsen:  Laksetrappen
Hvis man elsker Allan Olsens finurlige nordjyske tekster og hans vid, vil man utvivlsomt også nyde denne velskrevne biografi, der er efterfølger til hans første erindringsbog: Tilfældigt strejfet.  I Laksetrappen har Olsen forladt sit barndoms Frederikshavn og er taget til Århus for at studere. Har man selv været studerende i Århus i 80´erne vil meget kunne genkendes.  Studierne blev dog hurtigt afbrudt da musikken trak og der følger mange krasse kommentarer og sjove anekdoter om Olsen musikalske univers.

Jesper Bugge Kold:  Land i datid
En af de bedste romaner jeg har læst for nyligt. Danske Andreas går med sin tyske ”goth” kusine i kødet på en kulegravning af sin ukendte østtyske fars DDR- og Stasiliv. I processen bliver han mere afklaret om sit eget liv. Bogen er spændende som en krimi og starter da også med et mord. Men for mig var specielt afslutningen en ”pageturner” hvor historien tager en helt uforudset drejning.  
 

Materialer