Shakespeare i nye klæder

11.09.17
Trods flere århundreder på bagen, så er William Shakespeares skuespil stadig en stor inspirationskilde for nutidige forfattere

En lang række forfattere har fundet inspiration til deres romaner hos den gamle dramatiker. Shakespeares eget liv og identitet, mysterier om skuespillenes sande ophav og rygter om forsvundne manuskripter er lige det stof, som en god krimi er gjort af, hvilket man blandt andet kan opleve i Jennifer Lee Carrells konspirations-krimi Shakespeares hemmelighed.

Et andet oplagt greb er at bringe Shakespeares fortællinger ind i nutiden. Gode eksempler på det er Anne Tylers roman Eddikepigen, som er baseret på skuespillet Trold kan tæmmes. Historien handler om Kate Battista, som lever et temmelig kedeligt liv. Hun er droppet ud af college, og arbejder nu i en børnehave - selvom hun har absolut ingen interesse for jobbet. Derhjemme holder hun hus for sin distræte forsker-far og lillesøsteren Bunny. En dag introducerer faren hende for sin forskningsassistent Pjotr, men mødet er ikke uden bagtanker. Pjotrs opholdstilladelse er nemlig ved at udløbe, så et ægteskab med Kate vil være en oplagt løsning på problemet! Shakespeares version af historien er en herlig forvekslingskomedie om kærlighed, ægteskab og kønsroller, hvilket da også skinner tydeligt igennem i Tylers humoristiske feel-good roman.

I Ian McEwans roman Nøddeskal er det Hamlet, som bliver taget under kærlig behandling. I denne skæve version af hævntragedien er Hamlet forvandlet til et tænkende og talende foster, som presser øret mod indersiden af sin mors mave, og hører hende og onklen planlægge et mord.

Materialer
Reservér
  • Bog

Eddikepigen : en ny version af William Shakespeares Trold kan tæmmes

Af Anne Tyler (2016)
Læs mere
Anne Fortier: Julie : en roman
Reservér
  • Bog

Julie : en roman

Af Anne Fortier (2010)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Mit navn er Shylock : en ny version af William Shakespeares Købmanden i Venedig

Af Howard Jacobson (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Tidens kløft : en ny version af William Shakespeares Vintereventyret

Af Jeanette Winterson (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Nøddeskal : roman

Af Ian McEwan (2017)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Hekseyngel : et genbesøg i William Shakespeares Stormen

Af Margaret Atwood (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Shakespeares hemmelighed

Af Jennifer Lee Carrell (2009)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Tusind tønder land

Af Jane Smiley (1997)
Læs mere