Tre drenge ude at gå tur

Mig og mit coronaprojekt #3 Mød Britt

11.02.21
Et bibliotek er ikke bare bøger. Det er kvalitetstid i hverdagen. Nye tanker og ideer. Nedlukningen er forlænget, og derfor vil vi gerne dele nogle af de ting, som de ansatte på Silkeborg Bibliotekerne har fundet på derhjemme for at holde humøret højt og hjernen frisk. Måske du også vil være med?

Britt Skjoldborg er 42 år gammel og arbejder til daglig på biblioteket som litteraturformidler.

Hjemme hos Britt består familien, ud over hendes mand, af 3 søde teenagedrenge i alderen 13-17 år. Teenagerne tilbringer det meste af skoledagen foran en skærm, og bagefter fortsætter deres sociale liv også foran skærmen.

Britt har i mange år elsket at gå ture, en interesse, der blev vakt i barndommen, hvor hendes forældre altid har haft en forkærlighed for gåture ved den vestjyske kyst. Nu forsøger hun af alle kræfter at vække det samme engagement for gåture hos sine teenagere.

For som Henry David Thoreau skrev i sin dagbog: “Methinks that the moment my legs begin to move, my thoughts begin to flow...A thousand rills which have their rise in the sources of thought burst forth and fertilize my brain.”

Selvom Britt er overbevist om, at gåture gør noget godt for dig, så er det, som om hendes teenagere ikke er helt overbeviste om gåturens vidunderlige kræfter…

Britt har prøvet at overbevise teenagerne med argumenter, der er oversat til teenagesk:

  • Man får motioneret = altså du skal bevæge dig, men det er ikke overvældende meget…
  • Man kommer ud i naturen = skal vi gå ned og hente den pakke, der er kommet hjem til mig?
  • Man får frisk luft = så kan vi jo købe en durum på vejen hjem
  • Man får tænkt tanker og fordøjet dagen i et roligt tempo = Ja, ja - vi går hjem, lige når du vil

Det ER faktisk lykkedes Britt at få de dejlige drenge med ud at vandre – og en gang hele vejen rundt om Brabrandsøen ved Aarhus. Men de fleste dage er det Britt selv, der må afsted.

Efter Britts mening er det største plus ved gåture i denne tid dog, at man kommer lidt ud i verden og ser andre mennesker, der også er ude at gå. På den måde bliver man mindet om, at man ikke er den eneste, der befinder sig i en lille isolationsboble.

Har du også gået stierne tynde omkring din bopæl og savner lidt inspiration til nye steder at gå tur i det østjyske, så find bøger og links med gode ideer til nye ruter og med information om gåturens helende kræfter herunder:

Inspiration til nye ruter:

Oversigt over Dansk Vandrelaugs mange ruter i hele Danmark

Find nye ruter omkring Gudenåen: https://silkeborgbib.dk/Oplevgudenaa

Hør nogle af litteraturhistoriens mest berømte gåture som lydbog, mens du går:

Materialer