Kvinde sidder og læser

Mary C. Namagambe: Bøger gør os klogere på hinanden

15.06.22
Vi har spurgt juryforkvinden for #barelæse-konkurrencen, hvorfor hun elsker at læse, og hvilke bøger hun selv har pakket til feriekufferten. 

Mary Consolata Namagambe er jurist og grundlægger af det socialaktivistiske iværksætterinitiativ She for She samt debattør for Politiken. Og så elsker hun at læse og at dele læseoplevelser med sine knap 46.000 følgere på Instagram. Her kan du læse, hvad læsning betyder for hende, og hvordan hun udvælger sine bøger til sommerferien.

Hvad giver det dig at læse?

Bøger er en portal til en anden verden. Du kan være den, du ønsker at være, og møde den, du ønsker at møde. Bøger en flugt fra virkeligheden med dens elendigheder - racisme, homofobi, diskrimination, had, krig, klimaforandringer og hungersnød, som i stigende grad optræder i medierne og på verdensscenen. Derfor søger vi en flugtvej, fx gennem bøger. Det giver os luft til at se tingene fra en anden vinkel.

Bøger gør os klogere på hinanden, men også på os selv og på verden omkring os. De kan vise os en bedre eller værre verden og give os forskellige løsninger på vores problemer. De kan gøre os klogere på, hvordan vi kan ændre den verden, vi lever i. Man kan undre sig over, hvordan vi kan blive så optaget af sorte tegn på en tom side, der giver mening og kan trylle os hen til et helt andet sted. Alligevel har bøger en indvirkning på den måde, vi ser verden på, og på den måde, vi lever vores liv på. Det er grunden til, at jeg elsker at læse.

Er der forskel på hvad (og hvor meget) du læser i sommerferien og til hverdag/resten af året?

Sommer er læsetid! At ligge ved vandet uden andet at lave end at forsvinde væk med en bog har altid været en af mine yndlingsbeskæftigelser på min sommerferie. Der er ingen forpligtelser, der kalder på mig som i hverdagen, så jeg kan læse, til jeg er færdig.

Hvad er den (eller de) ultimative sommerbog(bøger), som du vil anbefale andre?

Americanah af Chimamanda Ngozi Adichie - jeg kan stadig huske, at jeg læste det sidste kapitel, og at det var en smuk sommerdag ved søen, og jeg græd og græd, fordi bogen var så smuk, men også fordi jeg ikke ønskede, at den skulle slutte. Så ved du, at du har fundet den ultimative sommerbog!

Hvordan vælger du det, du gerne vil læse i sommerferien?

Jeg beder ofte to eller tre personer, som jeg finder inspirerende, om at anbefale deres tre yndlingsbøger i årets løb. Derefter vælger jeg mine sommerbøger ud fra dem.

Læser du sammen med andre i ferien?

Der er ikke noget bedre end at have en læsedate med en ven! Hvor man sidder på en café, i naturen, og fordyber sig i en bog og kun taler, når man har læst noget så godt, at man er nødt til at dele det med den anden person.

Hvad betyder fællesskab omkring læsning for dig?

Det betyder meget at kunne dele sine tanker om en bog med andre. Den samtale giver ofte et nyt perspektiv på det, man har læst, og det giver bogen et andet perspektiv og måske en anden fortælling.

Hvad betyder det for dig at dele læseoplevelser med andre fx via digitale medier?

Jeg vil gerne have flere mennesker til at læse bøger end at bruge tid på Instagram, så når jeg deler mine læseoplevelser online, er det for at inspirere andre til at læse mere.

Hvad ser du selv frem til at læse denne sommer?

Jeg håber at læse disse bøger: 'Læg en besked' af Naiha Khiljee, Drømmemestrene af Imbolo Mbue, 'Mosaik' af Geeti Amiri, 'The First Woman' af Jennifer Nansubuga Makumbi, og Sange fra andre rum af Lucia Odoom.

 

Foto: Amanda Thomsen

Oprindeligt skrevet af Emma Karlebjerg, Litteratursiden.

Materialer