LYT - redaktionen
LYT - redaktionen

LYT til lyrik

Hvad sker der, når lyrik møder musik? Hvem er digtets jeg? Kan digte være andre steder end i bøger? Hvad er et modernistisk digt? Bliv klogere i LYT - en podcast om lyrik

I podcasten LYT kan du møde danske digtere, der fortæller om deres lyrik. Uanset om du er med i en læsekreds, er gymnasie - eller folkeskolelærer, snart skal til studentereksamen eller "bare" er en helt almindelig litteraturinteresseret læser, så er der ny viden og inspiration at hente for dig i LYT, som snart tæller 10 afsnit. Det er ikke afgørende hvilken rækkefølge, du hører afsnitenne i, du kan lytte efter interesse og emne. LYT giver et indblik i digternes maskinrum og kan inspirere til din næste læseoplevelse.

For nye lyrik-læsere...

Er du helt ny i lyrikkens verden, kan du med fordel begynde med afsnit #1 Hverdagen, hvor den unge, danske digter Mads Mygind, fortæller om hvorfor han synes, at hverdagens små begivenheder, sansninger og gentagelser kan blive til poesi. Du kan også lytte til #6 Lyrik og musik - UHØRT , hvor forfatter Lone Hørslev, der er blevet kaldt "Danmarks mest musikalske forfatter" i en anmeldelse i Gaffa, fortæller om forskellene på at arbejde med digte og med sangtekster. I interviewet med formidler Maria Louise Christensen fortæller Hørslev hvorfor digte skal være mere musikalske end sangtekster, og hvorfor hun først og fremmest er forfatter - også når hun står på scenen og spiller på et lille, ustemt legetøjsklaver.

Endelig, hvis du er ny i digtenes verden, men interesserer dig for sport og cykling skal du slå lyttelapperne ud til #8 Cykeldigte og digt om døden: Søren Fauth. På en gåtur gennem Fredericias gader kommer formidler Thomas Glud og forfatter samt professor Søren Fauth omkring store og små emner som stilstand i livet, benspænd i skriften, stramtsiddende cykel-outfits, lighederne mellem cykling og skrivning og endelig om det kan lykkes at cykle eller skrive sig væk fra døden. 

...og de mere øvede

Til den garvede lyriklæser vil afsnit #3 Faser i et forfatterskab - Pia Tafdrup kunne kaste nyt lys over én af dansk litteraturs mest markante digtere. Pia Tafdrup har 18 digtsamlinger og en række skuespil bag sig, er medlem af Det Danske Akademi og modtog i 1999 Nordisk Råds Litteraturpris. For tiden har hun, efter eget udsagn, givet sig selv lektier for og skriver på en serie om de fem sanser, hvoraf 3 digtsamlinger allerede er udkommet. Formidler og forfatter Sebastian Bune tager i sit interview med Pia Tafdrup udgangspunkt i de forskellige faser, han ser i hendes forfatterskab - et udgangspunkt, der fik Tafdrup til at anskue sit eget forfatterskab på nye måder.

I afsnit #2 Jeg er ikke digter, tager formidler Frederik Schøler fat på forskellen mellem diger og digt, og ikke mindst digter-jeg og digter, i en samtale med  Sternberg. Sternberg har skrevet en digtsamling ved navn Depressionsdigte og er derfor i mange interviews blevet interviewet med udgangspunkt i, hvordan en depression opleves med den konstante underliggende antagelse, at han selv har haft en depression. Det har han bare ikke. Hvorfra kommer denne antagelse? Sternberg fortæller også om sin forkærlighed for den baldrede (eller smadrede) tekst, og i den forbindelse er det helt på sin plads, at lyden på netop dette afsnit af LYT ikke blev så skarp, som den burde være. Det kan med god vilje ses som en tilføjelse til den baldrede og umiddelbare æstetik, der er så vigtig for Sternberg

Der udkommer endnu 5 afsnit af LYT efter sommerferien.  

Sådan finder du podcasten LYT

Klik ind på lytlyrik.dk eller brug podcast-app'en på din smartphone. I din podcast-app skal du søge på "lyt" og herefter kan du abonnere på podcasten, så du bliver gjort opmærksom på nye afsnit.Spørg på biblioteket, hvis du er i tvivl. 

Har du gode forslag eller kommentarer, så kontakt gerne projektgruppen, der står bag podcasten via lytlyrik.dk 

LYT - logo

LYT er produceret af Silkeborg Bibliotekerne i samarbejde med Vejle Bibliotekerne og er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen. Abonnér på LYT i din podcast-app og anmeld podcasten iTunes. Hvis du kan lide hvad du hører, så anbefal endelig podcasten til dem, du kender. 

Materialer