foto af Ground Zero i New York

Livet efter 11. september 2001

09.09.21
Der er gået 20 år siden terrorangrebet den 11. september 2001, som forandrede verden for altid.

En dag der aldrig glemmes

De fleste af os husker formentlig, hvor vi var og hvad vi lavede, da nyheden om kaprede fly og angreb flere steder i USA rullede på alle nyhedskanaler verden over. Vi husker de voldsomme billeder af mennesker, der i ren desperation kastede sig i døden, fordi der ikke var andre udveje end at springe ud af vinduerne. Vi husker de to tårne styrtede i grus og de hårdtarbejdende brandmænd og redningsfolk tildækket i støv, som med deres eget liv som indsats kæmpede for at redde mennesker. 

Det storstilede og koordinerede angreb var et angreb på økonomien, militæret, demokratiet og den civile befolkning. Det var ikke kun et angreb mod USA, men hele verden.

Vi mærker den 11. september dagligt

At terrorangrebet ændrede verden, mærker vi på mange måder. Det var starten på 20 år med krig og en forandret verden for altid.

Ét eksempel er, når vi skal ud at flyve, hvor der er forhøjet sikkerhedsniveau. Vi skal af med skoene og må ikke tage en flaske vand med ombord. En anden stor konsekvens er, at angsten for terrorisme er blevet plantet hos mange og netop den diffuse trussel kan anses som en sejr for terroristerne.

Store historiske begivenheder præger altid kulturen, og der er kommet flere romaner og film, som giver os mulighed for at reflektere over begivenhederne. Her giver vi et bud på bøger og film om den 11. september.

Materialer