Mand der læser en bog med en computer i baggrunden

Læs bogen, se filmen

Nogen gange vil man gerne blive i en bogs fiktive verden lidt længere - og så er det jo godt, at der findes filmatiseringer. Herunder finder du inspiration til filmatiseringer af romaner, som du kan streame gennem Filmstriben.

Ved Chesil Beach / Den dag på stranden

I Ian McEwans Booker Prize-nomimerede roman Ved Chesil Beach står et ungt par over for deres bryllupsnat, som kommer til at blive en smertelig og skæbnesvanger affære for dem begge. Romanen er filmatiseret under den danske titel Den dag på stranden, og forfatter Ian McEwan har selv skrevet filmens manuskript.

                        

Pagten

Pagten - mit venskab med Karen Blixen er Thorkild Bjørnvigs biografi om det venskab, som udfoldede sig mellem den erfarne forfatter og den unge digterspire i årene 1950-1954. Bogen blev filmatiseret i 2021 med Bille August i instruktørstolen.

Når noget slutter

Den midaldrende Tony arver en dagbog efter vennen Adrian, som tog livet af sig selv 40 år tidligere. Begivenheden får Tony til at genoverveje venskabet med Adrian og indse, at tingene måske ikke har været helt, som han har valgt at erindre dem efterfølgende. Når noget slutter indbragte Julian Barnes Booker Prize'en i 2011, og han er selv medforfatter på manuskriptet til den efterfølgende filmversion.

      

Maurice

Maurice følger den unge titelkarakters forsøg på at forlige sig med sin homoseksualitet i 1910'ernes England. Under sin studietid på Cambridge indleder Maurice et forhold til vennen Clive, der dog vælger at gifte sig og efterlader Maurice alene tilbage. Bogen og filmen er en skildring af homoseksuelles vilkår i 1900-tallets begyndelse og en gribende fortælling om at kæmpe med sin identitet, ensomhed og ulykkelig kærlighed.

                 

Vi er nødt til at tale om Kevin / Hvad med Kevin?

Romanen Vi er nødt til at tale om Kevin og filmatiseringen under titlen Hvad med Kevin? fortæller en barsk historie om at være mor til et barn, som begår skolemassakre. Igennem historien forsøger Kevins mor Eva at bearbejde de uhyrligheder, hendes søn har begået, mens hun kredser om temaer som skyld, moral og onskab.

Orlando

Virginia Woolfs sprudlende og originale roman handler om Orlando, som fødes som mand i 1500-tallets England. Orlando kommer ud på en række farverige eventyr, og i løbet af sit flere hundrede år lange liv oplever han også en dag at vågne op som kvinde og leve resten af sit liv som sådan. Historien er lige dele fantasy, kønsdebat og røverhistorie og er underholdende både i roman- og filmformat.

                                                                        

En dødsnat / Du som er i himlen

Romanen En dødsnat og filmatiseringen Du som er i himlen skildrer de barske livsvilkår på landet i 1880'erne. Historien følger den unge Lise, hvis mor dør i barselsseng, og som derfor må overtage ansvaret for sine yngre søskende. Både Marie Bregendahls roman og Tea Lindeburgs film er stærke skildringer af kvindeliv i 1800-tallets Danmark.