Portræt af den ældre Karin Michaëlis

Hvem var Karin Michaëlis?

05.09.22
Karin Michaëlis (1872-1950) solgte millioner af bøger i sin samtid, og alligevel er hun stort set glemt i dag.

I år kåres Karin Michaëlis som årets klassiker på tværs af de danske biblioteker den 20. september.

Og Karin Michaëlis oplever noget af en opblomstring i disse år - blandt andet pga. hendes portræt i Gry Jexens bestseller-historiebog "Kvinde - kend din historie," hvor Gry Jexen tegner 50 portrætter af kvinder, der har gjort en forskel, men som stort set er glemt i dag.

Det er ikke uden grund, at Karin Michëlis er værd at finde frem og støve af - for mange af hendes tanker om børn, ægteskab og kvinders rettigheder er i høj grad aktuelle i nutiden. Fx skrev hun bogen "Den farlige alder" i 1910, der tematiserer den kvindelige lyst efter overgangsalderen. Et emne og en holdning, der i samtiden var tabubelagt og ilseset.

I det hele taget sætter Karin Michaëlis kvinders inderste tanker, lyster og følelser i spil, når hun skriver. Sidste år blev den meget fine "Kvinderhjerter" genudgivet, der er en brevveksling mellem to kvinder, der forholder sig vidt forskelligt til ægteskab og kærlighed. 

Udover at tematisere kvinders vilkår og rettigheder i årene op til, at kvinder opnåede valgret, så holdt Michaëlis foredrag for tusinder af mennesker i mange forskellige lande, forsvarede de svage, lavede sin egen flygtningelejr og gik personligt op imod Hitler, hvilket kostede hende dyrt.

Hvis du er nysgerrig på Karin Michaëlis og hendes livshistorie, så kan du høre meget mere om hende på Silkeborg Bibliotek den 9. oktober, når vi får besøg af ekspert Inger Kaad. Læs mere om arrangementet og book billet her

Materialer