Grønland - Russel Gletcher
Grønland - Russel Gletcher

Grønland, formoder jeg

Iben Mondrup fik i weekenden tildelt DR Romanprisen 2015 for sin roman Godhavn, der foregår på Grønland. Det er bare én af de gode grunde til at tage temperaturen på Grønland i litteraturen lige nu.

Grønland, Kalaallit Nunaat, menneskenes land, er verdens største ø. Og det er her det sner for øjeblikket - i litteraturen, forstås. De fleste af os ved nok forsvindende lidt om landets omtumlede historie, kultur og hvilke tendenser, der gør sig gældende højt oppe langt mod nord, selvom Danmark har spillet en væsentlig rolle i og stadig er en stor del af Grønlands historie.

Alligevel - eller måske netop derfor - er det nu som om vores grønlanske forbindelser, som en kælvende gletcher, er begyndt at kaste stadigt flere spor af sig i litteraturen.

I weekenden blev Iben Mondrup således tildelt DR Romanprisen for sin fremragende roman "Godhavn" om tre danske børns opvækst i Grønland.

I 2013 vandt Kim Leines "Profeterne i Evighedsfjorden" blandt andet Nordisk Råds Litteraturpris, og for ikke så længe siden havde Skønlitteratur på P1 et program om ny grønlandsk litteratur. Det var også noget så usandsynligt som Tom Kristensens digt om grønlandsforskeren Knud Rasmussens død i 1933, der for alvor satte kursen for bandet The Minds of 99 , der i øvrigt skal åbne årets Roskilde Festival.

Sidst, men bestemt ikke mindst, er der Niviaq Koneliussens skarpe debut HOMO Sapienne, der med sin historie om fem unge menneskers liv tager livtag med køn, kærlighed og ikke mindst den grønlandske identitetsfølelse på et globaliseret blandingssprog, hvor engelske gloser flyder blandt de grønlandske.

Jeg får lyst til at foretage min egen ekspedition ved at læse mig længere ind i Grønland, både gennem skøn- og faglitteratur, og du kan gøre det samme her:

Materialer