Epidemier i litteraturen

26.04.20
Det globale udbrud af coronavirus har ført til øget efterspørgsel efter litteratur, der handler om sygdom, epidemier og pest, og ikke mindst om de almenmenneskelige grundvilkår og eksistentielle spørgsmål, som melder sig, når man konfronteres med coronaens lumske og uforudsigelige natur.

I 2017 udkom den murstenstunge og gennemresearchede spændingsroman ”Som pesten” af den danske forfatter Hanne-Vibeke Holst. Romanen handler om et globalt udbrud af en dødbringende influenza, som bogens hovedperson, en dansk, ung og kvindelig læge, ansat i WHO’s afdeling for pandemibekæmpelse, indædt kæmper for at udvikle en vaccine mod, inden det er for sent. Selvom bogen efterhånden har et par år på bagen, så er den mere aktuel end nogensinde før, netop fordi der er mange paralleller til den virkelighed, som ikke kun Danmark, men hele verden står ansigt til ansigt med lige nu. ”Som pesten” greb forud for sin tid, men som Hanne-Vibeke Holst understreger i romanens efterord, så er ”Alt i denne roman fiktion”.

Du kan læse romanen på eReolen og læse en anmeldelse på Litteratursiden her: https://litteratursiden.dk/anmeldelser/som-pesten-af-hanne-vibeke-holst.

Du kan også se det 15 min lange interview fra 2017 her, som Hanne-Vibeke Holst udgav i forbindelse med udgivelsen af romanen: https://www.youtube.com/watch?v=k3r4kAJs4ks

Hør også en podcast med Hanne-Vibeke Holst fra 2020, hvor hun fortæller om sin research og nærmest profetiske roman her: https://fyens.dk/artikel/podcast-hanne-vibeke-holst-foruds%C3%A5-corona-pandemi-i-bog-jeg-er-ikke-overrasket-over-hvor-h%C3%A5rdt-vi-er-blevet-ramt

En anden roman, som også har fået en renæssance, er klassikeren ”Pesten” fra 1947, der er skrevet af den fransk/algierske filosof og nobelprisvinder i litteratur, Albert Camus. Også her kan der drages mange paralleller til coronaepidemien, men der er heldigvis også mange forskelle. I ”Pesten” følger man hovedpersonen Dr. Rieux, der advarer mod udbruddet af byldepest i byen Oran i Algeriet i begyndelsen af 1940’erne, mens myndighederne forholder sig passivt for at undgå at skræmme befolkningen. Romanen er samtidig en filosofisk refleksion over, hvad der sker med mennesket, når friheden indskrænkes, frygten spredes og døden banker på.

Du kan læse romanen på eReolen og læse en anmeldelse på Litteratursiden her: https://litteratursiden.dk/anmeldelser/pesten-af-albert-camus

Har emnet fanget din interesse og har du lyst til at dykke mere ned i de litterære skildringer af epidemier, så er her nogle bøger, som du kan gå på opdagelse i. Alle bøger kan læses eller høres på eReolen.

Oprindeligt skrevet af Nicoline Sørensen, Lolland Bibliotekerne.

Materialer