Ti af vores YA-favoritter

17.11.15
Hvis du er ligesom os, så er du altid på jagt efter den næste store læseoplevelse. Her har vi oplistet nogle af de rigtig gode!

Markus Zusaks roman Bogtyven udspiller sig i Tyskland under 2. Verdenskrig, hvor historiens fortæller, Døden, er kommet på ufrivilligt overarbejde. Døden rejser rundt på slagmarkerne og i gaskamrene og samler sjælene op, men han fortæller også om den 9-årige pige Liesel, som læser sig ud af ulykkerne og bliver til bogtyven.

Coraline er en dyster og mørk fantasy-fortælling af Neil Gaiman, hvor pigen Coraline går på opdagelse i sin families nye hus og finder et uhyggeligt parallelunivers, hvor hendes ”andre forældre” bor. De ligner til forveksling hendes rigtige forældre, men i stedet for øjne har de blanke, sorte knapper. I begyndelsen er de nye forældre søde og opmærksomme, men Coraline finder snart ud af, at hendes ”anden mor” vil gøre alt for at få hende til at blive.

Hver dag af David Levithan handler om A, som hver dag vågner op i en ny krop. Han har efterhånden udarbejdet en teknik: Lad være med at knytte dig til nogen, undgå at vække opmærksomhed og lad være med at blande dig. Hans strategi virker indtil den dag, hvor han møder Rhiannon. Pludselig har han fundet én, som han vil være sammen med hver dag, men kan det overhovedet lade sig gøre, når han hver dag er dømt til at forandre sig?

I Endnu en Katherine af John Green er den 17-årige Colin, anagram-entusiast og tidligere vidunderbarn, for nittende gang blevet dumpet af en pige ved navn Katherine. For at bekæmpe sin begyndende depression tager Colin af sted på et road trip sammen med sin bedste (og eneste) ven, Hassan, for at finde sin manglende del og en matematisk formel for kærlighed.

Rainbow Rowells roman Eleanor og Park handler om to teenagere; den rødhårede, lidt kraftige Eleanor og den spinkle, halvt-koreanske Park. Da Eleanor skal starte på sin nye skole, er det kun sædet ved siden af Park, der er ledigt i bussen. Som dagene går, finder de to hinanden hen over tegneseriehæfter og kassettebånd med firserrock, og deres venskab udvikler sig til en bittersød kærlighedshistorie.

Griberen i rugen af J.D. Salinger er en ægte young adult-klassiker. Den handler kort fortalt om teenageren Holden Caulfield, som er droppet ud af sin eksklusive privatskole, og i stedet for at tage hjem til sin familie strejfer om på Manhattan. Griberen i rugen er en bog, som har været omdrejningspunkt for megen debat, blandt andet fordi John Lennons morder havde et eksemplar af bogen på sig, da han blev arresteret.

Persepolis af Marjane Satrapi er en graphic novel i skarp sort/hvid om forfatterens barndom i Iran under og efter revolutionen. Marji kommer fra en religiøs, men moderne og avantgarde familie, og føler sig splittet mellem to verdener, da det nye styre blandt andet indfører kønsopdeling i skolen og pligt til at gå med tørklæde. Historien viser revolutionens traumer og de efterfølgende ændringer i samfundet set gennem et barns øjne.

Særlige emner indenfor ulykkesteori af Marisha Pessl handler om Blue Van Meer, som sammen med sin akademikerfar flytter til en lille soveby i North Carolina, hvor hun begynder sit sidste gymnasieår på skolen St. Gallway. Her møder hun en gruppe af rige og populære studerende, anført af den excentriske filmlærer Hannah Schneider. Blue fascineres af gruppen, især af den mystiske Hannah, og da det tyder på, at Hannah er offer for en forbrydelse, bliver det hele blot endnu mere gådefuldt.

I Moskitoland af David Arnold er Mim Malones familie i opløsning. Hendes forældre er blevet skilt, og Mim bliver tvunget til at flytte til det myggehærgede Mississippi sammen med sin far og sin nye utålelige stedmor, men da hun finder ud af, at hendes mor er blevet syg, hopper hun på en Greyhound-bus og tager afsted på et road trip for at finde sin mor i Ohio.

Susan E. Hintons Outsideren handler om Ponyboy, som er forældreløs og bor sammen med sine to ældre brøde Darry og Sodapop. Brødrene bor i det fattige East Side, og er med i en bande, som ligger i konstant kamp med de rige drenge fra West Side. En aften bliver Ponyboy overfaldet af en gruppe fra den rivaliserende bande, og fra da af eskalerer konflikten, indtil ingenting igen kan blive som før.

Materialer