Skønlitterære bøger i en stak

Litterære værker

Det kan være kringlet at finde frem til et godt værk at analysere i sin opgave. Læs med her og få tips til hvor du kan lede efter en god bog, som passer til det emne du gerne vil skrive om.

Hvis du allerede ved hvad du vil arbejde med

Når du kender forfatteren eller titlen, du gerne vil arbejde med, er det nemt at søge på bibliotekets hjemmeside www.silkeborgbib.dk, se hvilke bøger der er hjemme og lave en reservation.

Hvis Silkeborg Bibliotekerne ikke har bogen, kan du i stedet søge den frem på www.bibliotek.dk. Her kan du bestille den hjem til dit lokale bibliotek fra et andet bibliotek i landet. Der går cirka fem dage fra du bestiller den til den er klar til at hente på reservationshylden.

Hvis du skal finde frem til et værk du endnu ikke kender

Hvis du ikke kender forfatter eller titel endnu, men har brug for et værk om et bestemt emne, kan du med fordel bruge centrale ord fra dit emne til at søge her på bibliotekets hjemmeside. Du kan eksempelvis søge på identitet, postkolonialisme eller vidnesbyrd og lede efter en passende bog blandt de titler der dukker op.

Hvis der er mange hits, kan du afgrænse din søgning ved at bruge filtrene i venstre side af skærmen. Her kan du f.eks. afgrænse efter materialetype, emne og sprog. Du kan også afgrænse til skøn- eller faglitteratur, ved at vælge fiktion eller nonfiktion, hvilket kan være en stor hjælp, når man leder efter et godt analyseobjekt.

Hvis det er svært at finde et godt værk

For nogle emner giver det nærmest sig selv, hvilke værker det vil være mest interessant at analysere. For andre emner kan det imidlertid være virkeligt vanskeligt at finde frem til sit analyseobjekt.

Hvis du er én af dem, som har svært ved at finde et godt værk, så fortvivl ikke. Her kommer nogle tips til hvor og hvordan du kan lede videre:

Prøv at søge på google. Søg f.eks. books about loneliness eller postcolonial litterature. På den måde kan du finde frem til masser af artikler og lister over bøger om bestemte emner. Det er især godt hvis du leder efter et værk på engelsk, men kan også bruges til andre sprog.

Prøv også at søge i nogle af de digitale litteraturressourcer, du har adgang til via Dit digitale bibliotek på bibliotekets hjemmeside. Det kunne eksempelvis være:         

  • Forfatterweb, som samler information om forfattere og deres værkerog giver et godt overblik. Her kan du f.eks. ved at søge på emneordet ”identitet” finde en lang række relevante forfatterbiografier og artikler om tendenser. Forfatterweb beskæftiger sig primært med dansk litteratur. 
  • Gale in Context: High School, som indeholder en række internationale forfatterbiografier, hvor det også er muligt at blive inspireret til tematikker eller konkrete værker.
  • Læsekompasset, hvor du både kan søge på emneord og på mere specifikke træk ved en bog, såsom længde, fortællertype og skrivestil.

Hvis alt andet glipper, så spørg din lærer og snak med en bibliotekar.